Do góry

Dania główne Przepis na:

Ukraińskie gołąbki z surowymi ziemniakami i mięsem.

Ukraińskie gołąbki z surowymi ziemniakami i mięsem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1397

Dodano:

Odsłon: 14498

Jeśli jeszcze ich nie jedliście, to koniecznie musicie spróbować. Te pyszne gołąbki to idealna alternatywa, do naszych tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem. Podane z sosem pieczarkowym smakują rewelacyjnie. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Pyszne i tanie.

Składniki

  • GŁÓWKA BIAŁEJ KAPUSTY
  • 1/2 KG ZIEMNIAKÓW
  • 200 G BOCZKU WĘDZONEGO
  • 200 MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO
  • 2 CEBULE
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • 1 ŻÓŁTKO
  • SZKLANKA BULIONU
  • 1 MARCHEWKA Z BULIONU
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU
  • 1 ŁYŻKA MAJERANKU
  • 2 ŁYŻECZKI SŁODKIEJ PAPRYKI
  • 1 ŁYŻECZKA SUSZONEJ KOLENDRY
  • 2 ŁYŻECZKI SUSZONEGO KOPERKU
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ukraińskie gołąbki z surowymi ziemniakami i mięsem.

Przygotowanie

  1. Z KAPUSTY USUNĄĆ USZKODZONE LIŚCIE I WYCIĄĆ GŁĄB. DOBRZE WYPŁUKAĆ.

    KAPUSTĘ WŁOŻYĆ DO DUŻEGO GARNKA I ZALAĆ OSOLONYM WRZĄTKIEM. PRZYKRYĆ POKRYWKA I PARZYĆ PRZEZ OKOŁO 15 MINUT.

  2. BOCZEK I CEBULĘ POKROIĆ W KOSTKĘ. NA GORĄCEJ PATELNI PODSMAŻYĆ BOCZEK I DODAĆ CEBULĘ.

    CEBULĘ ZESZKLIĆ NA BOCZKU POD KONIEC SMAŻENIA DODAĆ CZOSNEK.

  3. ZIEMNIAKI OBRAĆ, ZETRZEĆ NA TARCE O MAŁYCH OCZKACH I ODSĄCZYĆ Z NICH SOK NA SICIE. ODCEDZONE ZIEMNIAKI PRZEŁOŻYĆ DO MISKI, DODAĆ DO NICH USMAŻONY BOCZEK Z CEBULĄ,ŻÓŁTKO, ZMIELONE MIĘSO, STARTĄ MARCHEW I PRZYPRAWY.

    CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ. TAK PRZYGOTOWANYM FARSZEM NADZIEWAĆ LIŚCIE KAPUSTY I ZAWIJAĆ GOŁĄBKI.

  4. GOŁĄBKI PRZED PIECZENIEM MOŻNA OBSMAŻYĆ NA TŁUSZCZU. ZRUMIENIONE GOŁĄBKI UKŁADAĆ W WYŁOŻONEJ LIŚĆMI KAPUSTY BRYTFANCE. GOŁĄBKI PRZYKRYĆ WARSTWA LIŚCI Z KAPUSTY, ZALAĆ BULIONEM I PIEC W 180 ST. C. PRZEZ 1 – 1 1/2 GODZINY, GOTOWE PODAWAĆ Z SOSEM GRZYBOWYM LUB PIECZARKOWYM.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 09 kwietnia Super te gołąbki !
Ja też robię w piekarniku ,ale nie dodawałem jeszcze surowych ziemniaków.
No i ważne , że mięsko jest w środku ...hehe
Często właśnie z sosem grzybowym i odsmażanymi ziemniakami :-)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń