Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podczas niedzielnego spaceru z lubuską grupą miłośniczek ziół udało mi się zebrać uszaki bzowe. Niewiele osób zbiera te grzyby, ja też poznałam je dopiero kilka lat temu. A to błąd, bo uszaki bzowe zalicza się do kategorii grzybów leczniczych. Powszechnie znane i spożywane są w Azji, między innymi w kuchni chińskiej, gdzie występują pod nazwą grzybów mun. I my kupujemy je w sklepach orientalnych, suszone w całości, a czasem pokrojone w paseczki, nie zdając sobie sprawy z tego, że miewamy je na wyciągnięcie ręki. Najczęściej można je spotkać zimą i wiosną, gdy wyrastają ze starych pni czarnego bzu. Zwykle to właśnie stare, osłabione, a czasem murszejące krzewy bywają porośnięte grzybami. I na takim starym, obumierającym pniu czarnego bzu znalazłam moje uszaki. Mając własne grzyby mun, postanowiłam przygotować "chińszczyznę".
wok lub duża, głęboka patelnia
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8008
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 283
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2174
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 689
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8008
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 283
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2174
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 689
Składniki
Zacznij od nastawienia ryżu do gotowania, a w międzyczasie szybko przygotuj resztę składników. Nie gotuj ryżu w plastikowej torebce!
Cebulę, czosnek i imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miseczki. Resztę warzyw – kapustę pekińską, paprykę, szparagi i włoszczyznę (jeśli nie używasz mrożonki) oraz namoczone wcześniej uszaki bzowe pokrój w paski. W sumie tych wszystkich składników powinno być około 1200-1300 gramów.
Na największym palniku rozgrzej wok, a jeśli nie masz woka, to użyj dużej, głębokiej patelni lub rondla. Do gorącego woka wlej olej, a następnie dodaj imbir, cebulę i czosnek. Mieszaj intensywnie i podsmażaj dość krótko, aby czosnek nie stał się gorzki.
Po chwili do woka dodaj paski włoszczyzny i podsmażaj przez 2 minuty, często mieszając.
Teraz dodaj uszaki bzowe, czyli grzyby mun, świeże lub namoczone wcześniej. Mieszaj i podsmażaj przez minutkę.
Po chwili dodaj resztę warzyw – kapustę pekińską i pozostałe różności. U mnie to były jeszcze końcówki szparagów, ale nie użyłam papryki, bo jest strasznie droga o tej porze roku. Posyp składniki dwiema szczyptami soli i podsmażaj, często mieszając, przez jakieś 2-3 minuty.
Dodaj do warzyw sos sojowy i szklankę wody. Teraz wszystko zacznie się dusić, a nie smażyć, ale jednak nie zapomnij o częstym mieszaniu.
Po chwili dodaj wino, ostry sos chili (nie za dużo, ale jeśli lubisz pikantne jedzenie, to nie żałuj sobie!) i cukier lub inne źródło słodkiego smaku. Użyj wybranych przypraw. Sprawdź, czy potrawa jest dobrze doprawiona, bo może trzeba dodać trochę chili, soli lub sosu sojowego?
W szklance rozmieszaj nieco zimnej wody i skrobię kukurydzianą, ziemniaczaną lub inną. Wlej do woka, intensywnie mieszając, aby po chwili potrawa nieco się zagęściła i zyskała konsystencję sosu idealnego do ryżu.
Smacznego!
A tak wyglądają uszaki bzowe w naturze, na konarze czarnego bzu. O ich właściwościach zdrowotnych można poczytać na blogu, zapraszam!