Do góry

Dania główne Przepis na:

Uszka

Uszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 491

Dodano:

Odsłon: 1577

Tradycyjne uszka z grzybami do wigilijnego barszczu.

Składniki

  • 100 g - suszonych grzybów
  • 1 - cebula
  • masło do smażenia
  • CIASTO
  • 500 g - mąki
  • 1 - jajko
  • 1 szczypta - soli
  • 1 szklanka - gorącej wody
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Uszka

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby namoczyć w wodzie.

  2. Rozpuścić na patelni łyżkę masła i dodać wcześniej pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

  3. Odcedzić namoczone grzyby, posiekać i dodać na patelnię do cebuli. Wszystko razem podsmażyć i odstawić do przestygnięcia.

  4. Mąkę zaparzyć gorącą wodą. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić. Rozwałkować bardzo cienko (dużo cieniej niż na pierogi).

  5. Wyciąć niewielkie kwadraciki, nałożyć farsz, skleić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń