Do góry

Dania główne Przepis na:

Uszka z grzybami

Przepis dnia 2015-12-22
Uszka z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 13363

Przepis na smakowite uszka do wigilijnego barszczu, wypełnione aromatycznym, mocno grzybowym farszem. Babciny przepis na ciasto z maślaną nutą oraz suszone grzyby zbierane przez mojego Tatę sprawiają, że ich smak jest niezwykle wyjątkowy :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • FARSZ:
  • 120 g suszonych grzybów
  • 2 średniej wielkości cebule
  • plaster masła
  • sól i pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta ostrej papryki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je w wodzie z namaczania z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego przez około 20 do 30 minut i odcedzamy*. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i przesmażamy chwilę do momentu odpowiedniego odparowania wody**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Powstały farsz doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.

    * Intensywny wywar z grzybów możemy wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego (wtedy nie będziemy musieli dodawać do jego gotowania grzybów). Dodatkowo możemy wywar zamrozić np. w pojemniku na lód, a potem wykorzystywać go jako przyprawę do zup.

    ** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody, przez co nie będziemy musieli dodawać do nich bułki tartej, a farsz będzie wyrazisty.

  2. Następnie przygotowujemy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło, sól oraz jajko i zagniatamy podlewając całość ciepłą wodą. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone (po przekrojeniu widoczne będą pęcherzyki powietrza). Gotowe ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na równe kwadraty wielkości 5 cm (można na mniejsze, ale trzeba mieć dużo cierpliwości ;) ).

  3. Na każdy kwadracik układamy porcję farszu, składamy na pół, zaklejamy, a końce trójkąta owijamy wokół palca i ponownie zaklejamy.

  4. Pierożki podczas lepienia układamy na lnianej ściereczce, a następnie gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła około 2 - 3 minut od momentu wypłynięcia.

  5. Pierożki odcedzamy i podajemy z barszczem wigilijnym, najlepiej ugotowanym na domowym zakwasie.

    * Jeżeli przygotowujemy uszka wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić lub przełożyć do pojemnika próżniowego i przechowywać w lodówce (max. 3 dni przed Wigilią).

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń