Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotujcie razem ze mną pyszne wegańskie gołąbki! *Zapoznaj się proszę z całym przepisem, zanim zabierzesz się za gotowanie ;)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 419
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21911
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 419
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21911
Składniki
Przygotuj duży, szeroki garnek. Wlej wody do 1/3 jego wysokości. Włącz palnik. Należy wyciąć odwrotnie ułożony stożek z głąba. Wówczas łatwiej będzie zdejmować miękkie liście. Kapustę umieść we wrzącej już wodzie, dziurą po głąbie do dołu. Po dwóch minutach przekręć kapustę i poczekaj jeszcze 2-3 minut zanim zdejmiesz pierwsze liście. Odrzuć brzydkie liście, a te ładne ułóż na stosik. UWAGA! : Liście zbyt małe, by zrobić z nich gołąbki odłóż na osobną kupkę.
Podczas gdy kapusta się parzy, przygotujemy farsz. Pieczarki, papryki i cebulę umyj i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na dużej patelni i zacznij smażyć warzywa. Podczas gdy te się smażą, ugotuj kaszę/ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszy/ryżu, przełóż ją do dużej miski. Następnie dodaj usmażone warzywa z patelni. UWAGA! : Teraz użyjemy liśći odłożonych na kupkę (tych zbyt małych) pokrój małe liście na cienkie paski, i dorzuć do miski. Wszystko razem wymieszaj, farsz jest gotowy. Do dużego, niskiego rondla wlej tyle passaty, aby pokryła dno dość cienką warstwą. Ustaw palnik na mały gaz. Zawijaj gołąbki i układaj je ciasno w rondelku.
Kiedy liście kapusty skończą się, przykryj rondel przykrywką i duś gołąbki 1-1,5h w zależności od wielkośći gołąbków.
UWAGA! : Porada ZERO-WASTE Jeśli tak jak mi, zostało ci trochę farszu, pomogę ci zrobić szybki wegański pasztecik/zapiekankę. Rozgrzej piekarnik do 200*C i przełóż farsz do małego naczynia żaroodpornego. Jeśli chcesz. zatrzyj trochę sera na górę. Piecz całość przez ok. 30min Voila! Nic się nie zmarnuje ;)