Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warszawianki to pyszne pierożki z farszem mięsno - ziemniaczanym. Nazwa tej potrawy nie jest do końca znana, ale przypuszczamy, że mogło być tak: pewien turysta przebywający w Warszawie miał okazję spróbować tego zaskakującego dania i zachwycony jego smakiem, postanowił zabrać przepis do swojego rodzinnego miasta. Te sycące pierożki najlepiej smakują polane rozpuszczonym masłem i podsmażoną cebulką lub skwarkami z boczku.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 918
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1820
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 918
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1820
Składniki
W misce wymieszaj mleko i wodę, wbij jajko i dodaj sól. Sukcesywnie dosypuj przesianą mąkę i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i przestanie się kleić do rąk (w razie potrzeby użyj mniejszej lub większej ilości mąki). Możesz użyć robota kuchennego ze specjalnym hakiem. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę (lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach i odciśnij w rękach nadmiar płynu), obraną cebulkę bardzo drobno posiekaj bądź zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Włóż warzywa do miski, dodaj mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dosyp przyprawy i dodaj miękkie masło, po czym dokładnie wymieszaj farsz lub wyrób go ręką na jednolitą masę.
Z ciasta odetnij połowę (resztę zostaw przykryte ściereczką) i rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Z ciasta wykrawaj kwadraty o boku ok. 5-6 cm. Na środku każdego fragmentu ułóż łyżką porcję ciasta, po czym sklej dwa naprzeciwległe rogi, a z pozostałymi zrób tak samo. Warszawianki będą przypominać krągłe pierożki.
Przygotuj naczynie do gotowania na parze i układaj w jego górnej części pierożki. Gotuj ok. 20-25 minut. Po tym czasie sprawdź, czy danie jest gotowe. Jeśli użyjesz innego rodzaju mięsa, czas gotowania może się wydłużyć do ok. 40 minut. Ugotowane warszawianki podawaj na ciepło, polane rozpuszczonym masłem w towarzystwie podsmażonej cebulki.