Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa "ala leczo". Pełna różnorodnych warzyw z dodatkiem kiełbasy. Można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem lub pieczywem.
Wiosną jajka smakują najlepiej.
Odsłon: 6205
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 3639
Wiosną jajka smakują najlepiej.
Odsłon: 6205
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 3639
Składniki
Paprykę układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i zapiekamy ok. 20 min. - aż skórka zciemnieje. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika, nakrywamy i odstawiamy na 20 min. Po wystudzeniu z papryki zdejmujemy skórkę, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę lub paski. Przygotowujemy pozostałe warzywa:patisona obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i miąższ kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo masienne i kroimy w plastry. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę aż stanie się szklista. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę a gdy się zrumieni wrzucamy patisona i pieczarki. Podsmażamy 4-5 min i dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, paprykami mielonymi. Po ok. 10 min dodajemy fasolkę szparagową. Wszystko razem dusimy na małym ogniu fo czasu aż warzywa będą al dente. Na koniec dodajemy cukinię, ostatecznie doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Podajemy od razu po przygotowaniu z pieczywem, kaszą lub ryżem.