Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną, pożywną i aromatyczną potrawkę warzywną z dodatkiem makaronu i wyrazistych kawałków kurczaka. Danie przeznaczone dla osób lubiących wyraźne i pikantne smaki, świetnie rozgrzewające i dodające energii.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy ją przyprawą do kurczaka (sól, słodka i ostra papryka, czosnek, kolendra, kurkuma, imbir, majeranek, imbir, kmin rzymski, gorczyca biała, kminek, goździki) i odstawiamy dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
Obrane marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dorzucamy do zeszklonej cebulki i chwilę razem przesmażamy.
Kawałki kurczaka podsmażamy delikatnie na drugiej patelni, dodajemy je do cebulki i marchewki, zalewamy całość przecierem pomidorowym, dodajemy pieprz cayenne, tymianek, cynamon i cukier brzozowy do smaku, zagotowujemy i dusimy około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i dusimy przez kolejne 5 minut. Na sam koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy i gotowe!
Danie idealne dla osób zapracowanych :) Życzę smacznego! :)