Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną, pożywną i aromatyczną potrawkę warzywną z dodatkiem makaronu i wyrazistych kawałków kurczaka. Danie przeznaczone dla osób lubiących wyraźne i pikantne smaki, świetnie rozgrzewające i dodające energii.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19327
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13073
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1720
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232184
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19327
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13073
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1720
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232184
Składniki
Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy ją przyprawą do kurczaka (sól, słodka i ostra papryka, czosnek, kolendra, kurkuma, imbir, majeranek, imbir, kmin rzymski, gorczyca biała, kminek, goździki) i odstawiamy dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
Obrane marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dorzucamy do zeszklonej cebulki i chwilę razem przesmażamy.
Kawałki kurczaka podsmażamy delikatnie na drugiej patelni, dodajemy je do cebulki i marchewki, zalewamy całość przecierem pomidorowym, dodajemy pieprz cayenne, tymianek, cynamon i cukier brzozowy do smaku, zagotowujemy i dusimy około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i dusimy przez kolejne 5 minut. Na sam koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy i gotowe!
Danie idealne dla osób zapracowanych :) Życzę smacznego! :)