Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste i sycące danie bez dodatku mięsa. Tak przyrządzone warzywa można podawać jako samodzielne danie, ale znakomicie będą komponować się z ryżem czy ulubioną kaszą. Składniki tej potrawy można modyfikować według własnych upodobań i kulinarnych fantazji.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 450
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1365
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25452
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 450
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1365
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25452
Składniki
Pieczarki i cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę, paprykę i por w drobne paseczki, czosnek w cienkie plasterki, seler i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę usuwając zdrewniałe środki.
W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać paprykę i chwilę podsmażać mieszając, dodać marchewkę, seler i pora, podsmażać chwilę często mieszając, dodać pieczarki, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić 5 minut.
Następnie dodać pomidory, fasolę, majeranek lub inne zioła i dusić pod przykryciem 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodać sól, pieprz, keczup i chili wg smaku.
Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną np. natką pietruszki. Danie nabiera lepszego smaku jeżeli je odstawimy pod przykryciem na ok. pół godziny.