Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywny " Koszyk piknikowy"

Warzywny  Koszyk piknikowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 648 Ocena: 11871

Dodano:

Odsłon: 5720

Ile razy go robię niezmiennie wzbudza zachwyt, zarówno wyglądem jak i smakiem.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • drożdże 70 g
  • mleko 125-140 ml
  • masło kub margaryna 100 g
  • 1 jajko
  • sól 1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • Nadzienie: młode ziemniaki ( lub mniejsze stare ) ok. 240 g
  • warzywa mrożone na patelnię z bazylią i tymiankiem 450 g
  • koper świeży
  • rukola kilka listków
  • Sos - zalewa : śmietana 18 % 200 g
  • ser pleśniowy niebieski 60 g
  • czosnek staropolski 1/2 łyżeczki
  • sól ziołowa 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • 1 jajko
  • pieprz cytrynowy 1/3-1/2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Warzywny " Koszyk piknikowy"

Przygotowanie

  1. Młode małe ziemniaki ugotować , ale tak żeby się nie rozpadały. Odlać , posypać świeżo posiekanym koperkiem i ostudzić.
    Warzywa ( marchew, cukinia, fasola szparagowa, papryka) usmażyć na patelni , zgodnie z instrukcją na opakowaniu , ostudzić.
    Śmietanę wymieszać z jajkiem i wszystkimi przyprawami , na koniec dodać drobno pokrojony ser pleśniowy. Sos wstawić do lodówki.
    Robimy ciasto krucho- drożdżowe.
    Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku .
    Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
    Robimy ciasto krucho- drożdżowe.
    Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku .
    Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
    Blaszkę ( 22 X 9 wysokość 7 cm.) smarujemy margaryną , posypujemy mąką.
    Spód blaszki możemy wyłożyć tylko rozwałkowanym ciastem. Ja wykładałam już plecionką , ale tak będzie łatwiej a spodu i tak nie widać.

    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość max. 1/2 cm. i tniemy na 2 cm. paski .
    Z ciasta robimy gęstą plecionkę i wykładamy boki blaszki , dobrze dociskając ciasto.

    Na ciasto nakładamy papier do pieczenia , obciążamy kaszą lub grochem.

  2. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ciasto w 180 C ok. 20 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę podpiekamy spód.
    Wyjmujemy blaszkę . Na podpieczony spód nakładamy warstwę listków rukoli, następnie część ziemniaków z koperkiem , potem część warzyw. Lekko dociskamy i nakładamy następną warstwę ziemniaków i warzyw .
    Całość polewamy sosem i szybko wkładamy do piekarnika.
    Pieczemy w 180 C ok. 50 -60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 05 lutego 2018 Wszystko opadło - szczęka też ! Zabieram !!! To trzeba KONIECZNIE zrobić. Wielkie dzięki i ... ten wygląd jest NIESAMOWITY.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 stycznia 2018 To teraz trzeba będzie zmienić komentarze hehe.

WOW, pierwsza fota, jak piramida z filmu, o Indy Jones'ie xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 27 stycznia 2018 Jak tak, to zamieniłam zdjęcia :) DZIĘKUJĘ :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 stycznia 2018 WOW, ostatnia fota, jak piramida z filmu, o Indy Jones'ie xD
Zarąbista sprawa, ja to biorę jak każdy film :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń