Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka drobiowa to cenne źródło białka i witamin A, D, E, K, B6, B12, biotyny oraz kwasu foliowego. Jest także cennym źródłem dobrze przyswajalnych mikroelementów tj. żelazo, cynk, selen, magnez, miedź, potas i wapń. Co ciekawe, jest najwyższym źródłem miedzi pochodzącym z pożywienia. Uwielbiam wątróbkę od najmłodszych lat. Przypomina mi smaki dzieciństwa, ale za każdym razem dodaje mnóstwo siły oraz dobrej energii. Dzisiaj zapraszam na prosty, tani i pyszny przepis na wątróbkę drobiową z cebulą.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 70
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 70
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Składniki
Umyte i osuszone na ręczniku papierowym wątróbki oczyszczamy z błonek, żyłek i tłuszczu. Każdy kawałek delikatnie obtaczamy w mące (zapobiegnie to pryskaniu podczas smażenia).
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju do lekkiego zarumieniania. Na drugiej patelni smażymy wątróbki z obu stron przez około 2 minuty (polecam dodać niewielką ilość oleju, aby dodatkowo zapobiec pryskaniu).
Na koniec do wątróbki dodajemy usmażoną cebulę, doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Pamiętajmy, aby wątróbkę solić po usmażeniu - wtedy będzie miękka i delikatna. Danie możemy urozmaicić, dodając na koniec łyżeczkę musztardy francuskiej. * Wątróbkę podałam z czarną soczewicą, kaszą pęczak oraz ogórkami małosolnymi.