Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś niedziela i jak zwykle obostrzenia mam już tego dość z domu aż się nie chce wychodzić dlatego dziś przygotowałam wątróbkę nie w cebuli a w sosie. Wiem dobrze że większość ludzi nie znosi podrobów my jednak je uwielbiamy.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 5
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 5
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Składniki
Wątróbkę drobiową dokładnie wypłukać następnie przełożyć na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była płukana. Jak już wątróbka ociekła z wody na dużą głęboką patelnię wlać olej przełożyć wątróbkę i podsmażyć ją na średnim ogniu nakrywając pokrywką aby wątróbka puściła soki. Gdy wątróbka jest już miękka i nie wycieka z niej krew wsypać warzywa z mieszanki siedmioskładnikowej i na małym ogniu poddusić do czasu miękkości warzyw.
W międzyczasie gdy wątróbka dusi się z warzywami, przygotować śmietanę czyli do kubeczka ze śmietaną dodać mąkę i rozrobić tak aby nie było grudek następnie dolewając wywar gorący z wątróbki rozprowadzić na jednolity sos.
Gdy mamy już przygotowane składniki na sos, wlać je do duszącej się wątróbki, szybkim ruchem łyżki wymieszać, następnie wkroić świeży koper oraz natkę pietruszki, posolić wsypać większą szczyptę pieprzu czarnego i zagotować do powstania sosu. Może nie wygląda zachęcająco i estetycznie ale naprawdę jest bardzo smacznie i szybko.
Tak przygotowana wątróbkę drobiową w sosie śmietanowym z warzywami podałam z ziemniakami oraz świeżą papryką obsypaną solą ponieważ tylko tak lubię paprykę. Obiad może nie wygląda rewelacyjnie i nie dla każdego podniebienia, my bardzo lubimy wątróbkę w każdym wykonaniu i przygotowaniu dlatego podaję przepis jeżeli zechcecie to skorzystacie to już wasza decyzja.