Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka drobiowa w sosie jogurtowym

Wątróbka drobiowa w sosie jogurtowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24964

Dodano:

Odsłon: 3253

Propozycja na delikatną, rozpływającą się w ustach wątróbkę drobiową w sosie jogurtowym.

Składniki

  • 450 g wątróbki drobiowej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wątróbki oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

    Tak przygotowane mięso podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Po chwili dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie zioła: majeranek i tymianek, posiekaną natkę pietruszki i drobno pokrojony czosnek. Wszystko smażymy przez chwilę.
    Na koniec smażenia możemy podlać zawartość rondelka odrobiną wody lub bulionu.

  2. Następnie dodajemy jogurt naturalny i dusimy wszystko pod przykryciem około 10 minut. Na sam koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Aby sos był jeszcze bardziej delikatny i wyrazisty, wątróbkę przekładamy na talerzyk, a pozostałość rondelka miksujemy na gładką, delikatnie gęstą masę za pomocą blendera.
    Do powstałego sosu wrzucamy wątróbkę i jeszcze raz zagotowujemy.

    Wątróbka najlepiej smakuje z tradycyjnymi dodatkami - kaszą gryczaną i ogórkiem konserwowym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń