Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbka drobiowa z cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 5575

Pyszna, sycąca... Moja rodzina ją uwielbia. Mam nadzieje, że i Wam przypadnie do gustu.

Składniki

  • wątróbka drobiowa- 1 kg
  • Cebula 1 kg
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • Mąka pszenna
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wątróbkę przełóż do większej miski, miskę wstaw do zlewu i płucz mięso pod bieżącą wodą tak długo aż woda w misce będzie miała przejrzysty kolor.

    Następnie odcedź, ja używam w tym celu durszlaka :)

    Każdą wątróbkę trzeba oczyścić z błonek, żyłek i wszystkiego co nam się nie podoba.

    Tak przyszykowane mięso obsypujemy, z każdej strony zwykłą mąką pszenną i układamy na rozgrzanym tłuszczu najlepiej w brytfance lub innym garnku.

    Pamiętaj wątróbka drobiowa podczas smażenia "pryska" i "strzela" dlatego używam brytfanki z ciężką szklaną pokrywką. Dzięki niej widać co się dzieje i kiedy przekręcić wątróbkę na drugą stronę.

    A przekręcamy ją kiedy od dołu nabierze mocno brązowej barwy.

    Na ten czas najlepiej ściągnąć brytfankę z ognia, nie pryska aż tak bardzo i można to zrobić w miarę bezpiecznie.

  2. Kiedy Nasza wątróbka jest już usmażona z dwóch stron na mocny brąz dodajemy do niej wcześniej pokrojoną w półplasterki cebulę.

    Dusimy pod przykryciem aż do miękkości cebuli.

    Chwile przed podaniem na talerze należy naszą wątróbkę przyprawić.

    Ja używam do tego celu soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku.

    Nie wolno solić wcześniej ponieważ wątróbka stanie się twarda.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń