Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, sycąca... Moja rodzina ją uwielbia. Mam nadzieje, że i Wam przypadnie do gustu.
Składniki
Wątróbkę przełóż do większej miski, miskę wstaw do zlewu i płucz mięso pod bieżącą wodą tak długo aż woda w misce będzie miała przejrzysty kolor. Następnie odcedź, ja używam w tym celu durszlaka :) Każdą wątróbkę trzeba oczyścić z błonek, żyłek i wszystkiego co nam się nie podoba. Tak przyszykowane mięso obsypujemy, z każdej strony zwykłą mąką pszenną i układamy na rozgrzanym tłuszczu najlepiej w brytfance lub innym garnku. Pamiętaj wątróbka drobiowa podczas smażenia "pryska" i "strzela" dlatego używam brytfanki z ciężką szklaną pokrywką. Dzięki niej widać co się dzieje i kiedy przekręcić wątróbkę na drugą stronę. A przekręcamy ją kiedy od dołu nabierze mocno brązowej barwy. Na ten czas najlepiej ściągnąć brytfankę z ognia, nie pryska aż tak bardzo i można to zrobić w miarę bezpiecznie.
Kiedy Nasza wątróbka jest już usmażona z dwóch stron na mocny brąz dodajemy do niej wcześniej pokrojoną w półplasterki cebulę. Dusimy pod przykryciem aż do miękkości cebuli. Chwile przed podaniem na talerze należy naszą wątróbkę przyprawić. Ja używam do tego celu soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku. Nie wolno solić wcześniej ponieważ wątróbka stanie się twarda. Smacznego :)