Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W domu uwielbiamy wątróbkę i wszelkiego rodzaju podroby. To jest jedna z najłatwiejszych wersji jej przygotowania.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Wątróbkę oczyściłam z błonek i pokroiłam na mniejsze kawałki. Opłukałam i zalałam mlekiem. U mnie stała w mleku przez całą noc, ale krótszy czas moczenia w mleku też wystarczy. Na drugi dzień odsączyłam mleko z wątróbki.
Cebulkę pokroiłam w pół talarki, jabłko w drobną kostkę. Podsmażyłam to wszystko na maśle. Po kilku minutach dodałam wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie.
Wątróbki nie smaży się długo bo stwardnieje. Dlatego też pilnowałam aby obsmażyła się z każdej strony, zmieniła kolor na jaśniejszy i lekko napuchła. Na sam koniec oprószyłam solą, pieprzem i majerankiem.
* 1 kg wątróbki, ale po oczyszczeniu z czasami trafiającej się żółci, żyłek i przerostów zostaje ok. 80-90 dkg