Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie przygotowywać szybkie i syte obiadki ? Podam wam szybki przepis na przygotowanie wątróbki drobiowej duszonej z cebulką, jest to uwielbiane dla nas danie a przede wszystkim szybko się je przygotowuje. Większość polskich rodzin ma dziś rosół i schabowy jak to przy niedzieli ja jednak wolałam przygotować coś równie pysznego, choć z doświadczenia wiem że nie każdy lubi wątróbkę. Ale jak to mówią jedni wolą pomarańcze inni zaś cytrynę, tak jest również z daniami jedni kochają schabowy inni wolą wątróbkę. Moja rodzina bardzo lubi wątróbkę właśnie tak przygotowaną.
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1958
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1760
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 114
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 67
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1958
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1760
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 114
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 67
Składniki
Na początek wątróbkę umyć i oczyścić z błon, tak przygotowane przelać na durszlak aby dokładnie ociekły z nadmiaru wody w której były myte. Jak wątróbka sobie ocieka z wody przygotować cebulę, pokroić ją w półplasterki i przełożyć na lekko rozgrzany olej dodać 4 - 5 łyżek. Podsmażyć na średnim ogniu do zeszklenia się całej cebuli.
Gdy już mamy cebulkę zeszkloną wtedy z durszlaka przełożyć ociekniętą wątróbkę drobiową i smażyć ją na średnim ogniu do czasu zmienienia jej koloru. Jak już wątróbka jest podsmażona tak około pięciu minut wtedy wlać wodę i na średnim ogniu dusić do czasu aż powstanie sos tak około dziesięciu minut. Na sam koniec dodać sól oraz pieprz ( dodanie soli na koniec sprawia to że wątróbka jest soczysta i mięciutka ). Może nie wygląda obłędnie ale smak nie do opisania.
Tak przygotowaną wątróbkę podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz surówką z ogórka z chili którą robiłam na zimę. Wątróbkę można jeść również z chlebem nie musi być koniecznie na obiad. Wyszła bardzo smaczna mięciutka i delikatna, jeśli ktoś lubi takie dania to zachęcam do zrobienia. Poniżej podaję link do sałatki z chili : https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2020/08/saatka-z-chili-i-lubczykiem.html