Wątróbka drobiowa smażona na maśle z dodatkiem cebuli,czosnku i jabłka podana z piure ziemniaczanym.
Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i piure ziemniaczanym
Składniki
- wątróbka drobiowa 40 dag
- cebula czerwona 1 szt duża
- jabłko 1 szt
- czosnek 1 ząbek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- masło do smażenia
- piure:
- ziemniaki 6 szt dużych
- masło 1 łyżeczka
- mleko 1 łyżka
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Składniki
- wątróbka drobiowa 40 dag
- cebula czerwona 1 szt duża
- jabłko 1 szt
- czosnek 1 ząbek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- masło do smażenia
- piure:
- ziemniaki 6 szt dużych
- masło 1 łyżeczka
- mleko 1 łyżka
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy, do gorących dodajemy masło, mleko, doprawiamy do smaku i ugniatamy na piure. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszając podsmażamy do czasu aż staną się szkliste i uważając by czosnek się nie przypalił. Wątróbkę oczyszczamy z błon, płuczemy osuszamy i wrzucamy na patelnię do cebuli i czosnku. Podsmażamy ok. 10 min od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w sporą kostkę. Dodajemy do wątróbki i oprószamy majerankiem. Przykrywamy i dusimy ok. 8-10 min - tak by jabłko lekko się rozpadało. Na talerzach układamy porcje piure a na nim wątróbkę z cebulą i jabłkiem.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 214
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 112
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 691
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 214
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 112
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 691



Składniki
- wątróbka drobiowa 40 dag
- cebula czerwona 1 szt duża
- jabłko 1 szt
- czosnek 1 ząbek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- masło do smażenia
- piure:
- ziemniaki 6 szt dużych
- masło 1 łyżeczka
- mleko 1 łyżka
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy, do gorących dodajemy masło, mleko, doprawiamy do smaku i ugniatamy na piure. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszając podsmażamy do czasu aż staną się szkliste i uważając by czosnek się nie przypalił. Wątróbkę oczyszczamy z błon, płuczemy osuszamy i wrzucamy na patelnię do cebuli i czosnku. Podsmażamy ok. 10 min od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w sporą kostkę. Dodajemy do wątróbki i oprószamy majerankiem. Przykrywamy i dusimy ok. 8-10 min - tak by jabłko lekko się rozpadało. Na talerzach układamy porcje piure a na nim wątróbkę z cebulą i jabłkiem.
Moje smaki <3
Pyszne danie.:)