Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i piure ziemniaczanym

Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i piure ziemniaczanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 3728

Dodano:

Odsłon: 977

Wątróbka drobiowa smażona na maśle z dodatkiem cebuli,czosnku i jabłka podana z piure ziemniaczanym.

Składniki

  • wątróbka drobiowa 40 dag
  • cebula czerwona 1 szt duża
  • jabłko 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • masło do smażenia
  • piure:
  • ziemniaki 6 szt dużych
  • masło 1 łyżeczka
  • mleko 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy, do gorących dodajemy masło, mleko, doprawiamy do smaku i ugniatamy na piure.
    Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszając podsmażamy do czasu aż staną się szkliste i uważając by czosnek się nie przypalił.
    Wątróbkę oczyszczamy z błon, płuczemy osuszamy i wrzucamy na patelnię do cebuli i czosnku. Podsmażamy ok. 10 min od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w sporą kostkę. Dodajemy do wątróbki i oprószamy majerankiem. Przykrywamy i dusimy ok. 8-10 min - tak by jabłko lekko się rozpadało.
    Na talerzach układamy porcje piure a na nim wątróbkę z cebulą i jabłkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń