Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oj jak ja lubię czasem pokombinować ze smakami prostych dań :) A kiedy końcowy efekt i smak jest lepszy od spodziewanego to cieszy podwójnie. Polecam Wam wykonanie tego dania, to tylko troszeczkę więcej przygotowania od standardowej wątróbki z cebulką :)
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 2629
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 489
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 93
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 2629
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 489
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 93
Składniki
Wątróbkę oczyszczamy z błonek, dzielimy na pojedyncze kawałki, zalewamy mlekiem i moczymy w nim minimum 3h (najlepiej 6-8h). Po tym czasie odcedzamy, opłukujemy wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mąkę mieszamy z tymiankiem, majerankiem i przyprawą do kurczaka w której następnie obtaczamy kawałki wątróbki. Wątróbkę obsmażamy na oleju z każdej strony do pierwszych rumieńców. Gdy wątróbka jest już obsmażona to ściągamy ją i studzimy a na patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i starty czosnek i smażymy do zeszklenia. Ser kroimy w cienkie plastry, grubsze śliwki przecinamy wzdłuż na pół i przygotowujemy boczek. Na każdym plastrze boczku układamy kawałek wątróbki, dodajemy plaster sera i kawałek śliwki, całość zawijamy w roladkę. Połowę podsmażonej cebuli wykładamy w naczyniu do zapiekania, układamy na niej roladki z wątróbki i nakrywamy pozostałą cebulką. Zapiekamy ok 20 minut w 180 oC. Podajemy na ciepło razem z cebulką. Smacznego :)