Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podroby są bardzo często niedoceniane w kuchni i niezbyt chętnie spożywane, a szkoda. Ta wątróbka gęsia, podawana z dużą ilością warzyw, jest nie tylko zdrowa, ale także pyszna. Dodatek papryczki chili dodaje jej wyrazistości, a koperek przyjemnie orzeźwia. Bakłażan z kolei przybliża danie nieco do rejonów śródziemnomorskich.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1840
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 49
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1840
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 49
Składniki
Wątróbkę oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Obtocz ją w mące ziemniaczanej i podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na osobnej patelni. Dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i bakłażana pokrojonego w kostkę. Smaż wszystko razem przez kilka minut.
Do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy oraz posiekaną drobno papryczkę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalej wszystko wodą i duś przez około 15 minut na małym ogniu. Kiedy warzywa będą już miękkie, na wierz połóż usmażoną wcześniej wątróbkę i duś wszystko ponownie przez ok. 5 minut. Wątróbkę gęsią podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionej kaszy. Danie udekoruj świeżym koperkiem.