Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka indycza z cebulką i boczkiem

Wątróbka indycza z cebulką i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 518

Dodano:

Odsłon: 518

Wyśmienite danie. Nie tylko dla miłośników wątróbki! Delikatne mięso w połączeniu z dymnym boczkiem i aromatyczną cebulką sprawi, że nawet osoba nie lubiąca wątróbki zmieni zdanie!

Składniki

  • ok.400g wątróbek indyczych
  • 250g pieczarek
  • 200g boczku wędzonego
  • 1-2 cebule
  • Mleko
  • Papryka wędzona (przyprawa)
  • Czosnek granulowany
  • Pieprz
  • Sól
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wątróbki należy starannie umyć pod chłodną wodą, osuszyć i pozbawić niechcianych elementów. Następnie w głębokim naczyniu zalać mlekiem i zostawić na jakiś czas. Ja zostawiłem na 1,5 h. Robię watróbkę od dawna, a tym razem po raz pierwszy moczyłem w mleku. Efekt? Mięciutkie, delikatne mięso o smaku kurczaka.

  2. Kroimy warzywa oraz boczek.

  3. Pozbywamy się mleka. Dodajemy trochę oliwy, a następnie posypujemy papryką wędzoną, czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Całość lekko masujemy ręką.

  4. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Dodajemy plastry boczku i smażymy aż zrobi się brązowy po bokach. Mnie wystarczyły 3 minuty.

  5. Boczek zdejmujemy z patelni, odkładamy na talerz i przykrywamy ręcznikiem kuchennym, aby odciągnąć tłuszcz. Na wytopionym tłuszczu, smażymy pieczarki i cebulę. Jeśli potrzeba dolewamy oleju. Sól szybciej zmiękczy pieczarki. Dodajemy pieprzu. Mieszamy i smażymy aż do zmięknięcia.

  6. Dodajemy przyprawione wątróbki. Smażymy na średnim ogniu przez parę minut, co chwilę je obracając.

  7. Na koniec układamy boczek na wierzchu i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy ogień na minimalny i lekko dusimy. Wątróbka przejdzie boczkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń