Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite danie. Nie tylko dla miłośników wątróbki! Delikatne mięso w połączeniu z dymnym boczkiem i aromatyczną cebulką sprawi, że nawet osoba nie lubiąca wątróbki zmieni zdanie!
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 116
Polecam.
Odsłon: 245
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 159
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 895
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 116
Polecam.
Odsłon: 245
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 159
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 895
Składniki
Wątróbki należy starannie umyć pod chłodną wodą, osuszyć i pozbawić niechcianych elementów. Następnie w głębokim naczyniu zalać mlekiem i zostawić na jakiś czas. Ja zostawiłem na 1,5 h. Robię watróbkę od dawna, a tym razem po raz pierwszy moczyłem w mleku. Efekt? Mięciutkie, delikatne mięso o smaku kurczaka.
Kroimy warzywa oraz boczek.
Pozbywamy się mleka. Dodajemy trochę oliwy, a następnie posypujemy papryką wędzoną, czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Całość lekko masujemy ręką.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Dodajemy plastry boczku i smażymy aż zrobi się brązowy po bokach. Mnie wystarczyły 3 minuty.
Boczek zdejmujemy z patelni, odkładamy na talerz i przykrywamy ręcznikiem kuchennym, aby odciągnąć tłuszcz. Na wytopionym tłuszczu, smażymy pieczarki i cebulę. Jeśli potrzeba dolewamy oleju. Sól szybciej zmiękczy pieczarki. Dodajemy pieprzu. Mieszamy i smażymy aż do zmięknięcia.
Dodajemy przyprawione wątróbki. Smażymy na średnim ogniu przez parę minut, co chwilę je obracając.
Na koniec układamy boczek na wierzchu i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy ogień na minimalny i lekko dusimy. Wątróbka przejdzie boczkiem.