Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpopularniejsze z podrobów. Jak widać - nie tylko w Polsce. Danie pochodzi z regionu Wenecji Euganejskiej, gdzie, jak w całych północnych Włoszech, bardzo popularnym dodatkiem jest polenta, czyli gotowana mąka kukurydziana. W oryginale wątróbka jest cielęca, ale u nas to trudno dostępny rarytas, więc wykorzystałem drobiowe.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 162
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 162
Składniki
Cebulę pokrój w cienkie piórka i podsmażaj na oliwie z masłem aż się zeszkli (dwie łyżki oliwy zostaw do polenty). Posyp (obficie) pieprzem.
Umytą i oczyszczoną wątróbkę osusz dokładnie i obtocz w mące. Możesz do tego celu użyć np. pudełka lub woreczka - wsyp mąkę, włóż wątróbki, zamknij i mocno potrząsaj.
Wrzuć wątróbkę do cebuli i energicznie wymieszaj. Podsmaż na dość dużym ogniu, wlej wino i smaż mieszając, aż odparuje. Dodaj bulion, posiekaną pietruszkę i smaż na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wątróbkę trzeba smażyć szybko, na dużym ogniu, aby nie stwardniała. Jeżeli trzeba - posól do smaku. Uważaj, bo już bulion był słony.
W garnku zagotuj ok. 2,5 szklanki wody z odrobiną soli i dwoma łyżkami oliwy. Wsyp kaszę kukurydzianą i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje, tj. ok 3 minut. Mieszaj energicznie.
Wyłóż polentę na talerze (możesz z niej zrobić za pomocą dwóch zwilżonych łyżek efektowne kulki). Na polencie rozłóż wątróbkę z sosem. Podawaj gorące.