Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wątróbka po włosku"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 287
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1392
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4320
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 287
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1392
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4320
Składniki
Wątróbkę wieprzową opłucz starannie pod bieżącą wodą, pozbaw ewentualnych błonek i przerostów, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Na koniec pokrój mięso na nieduże kawałki.
Przygotowaną wątróbkę umieść w misce, oprósz mąką oraz pieprzem (nie sól!). W rondlu lub dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Cebulę obierz i grubo poszatkuj. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przesmaż na złoty kolor.
Gdy cebula się zezłoci, dodaj obtoczone w mące kawałki wątróbki. Smaż razem, mieszając, aż podroby się przyrumienią. Wlej bulion. Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż wątróbka zrobi się miękka.
Kolorowe papryki umyj, przekrój na połówki, pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ pokrój na kawałki. Posiekaj oczyszczone chili. Umyj kawałek pora, pokrój w krążki. Obrany czosnek posiekaj. Opłucz i poszatkuj kilka liści kapusty. Warzywa dodaj do wątróbki. Duś razem jeszcze 10-15 minut.
Na koniec gotowe danie skrop sokiem wyciśniętym ze sparzonej pomarańczy (możesz też dodać odrobinę otartej skórki). Dopraw do smaku solą i, w razie potrzeby, pieprzem.Źródło: Świat kobiety