Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wątróbka w jabłkach"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 75
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3317
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1161
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 98
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 75
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3317
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1161
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 98
Składniki
Oczyść wątróbkę, pokrój. Zalej mlekiem wymieszanym z sokiem jabłkowym. Odstaw. Gdy wątróbka się moczy, przygotuj kaszę – ugotuj tak, aby pozostała sypka. Podgrzej sok jabłkowy. Zalej rodzynki, odstaw. Na maśle podsmaż cebulę, oprósz cukrem, wymieszaj i lekko podsmaż. Dodaj kaszę i rodzynki, dopraw. Odstaw.
Nagrzej piekarnik (180oC). Jabłka umyj, osusz, odkrój górę i wydrąż. Wątróbkę odcedź, opłucz, osusz. Na oleju z masłem podsmaż cebulę, po chwili dodaj wątróbkę. Wymieszaj. Pod sam koniec dopraw solą i innymi przyprawami. Wątróbką nafaszeruj jabłka, skrop żubrówką. Przykryj każde jabłko odkrojoną wcześniej górą. Do naczynia żaroodpornego włóż kaszę, a na nią – jabłka. Piecz ok. 15 min (jabłka powinny zmięknąć).Źródło: Świat kobiety