Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wątróbka w jabłkach"
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1864
Polecam, pychota.
Odsłon: 616
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 509
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1864
Polecam, pychota.
Odsłon: 616
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 509
Składniki
Oczyść wątróbkę, pokrój. Zalej mlekiem wymieszanym z sokiem jabłkowym. Odstaw. Gdy wątróbka się moczy, przygotuj kaszę – ugotuj tak, aby pozostała sypka. Podgrzej sok jabłkowy. Zalej rodzynki, odstaw. Na maśle podsmaż cebulę, oprósz cukrem, wymieszaj i lekko podsmaż. Dodaj kaszę i rodzynki, dopraw. Odstaw.
Nagrzej piekarnik (180oC). Jabłka umyj, osusz, odkrój górę i wydrąż. Wątróbkę odcedź, opłucz, osusz. Na oleju z masłem podsmaż cebulę, po chwili dodaj wątróbkę. Wymieszaj. Pod sam koniec dopraw solą i innymi przyprawami. Wątróbką nafaszeruj jabłka, skrop żubrówką. Przykryj każde jabłko odkrojoną wcześniej górą. Do naczynia żaroodpornego włóż kaszę, a na nią – jabłka. Piecz ok. 15 min (jabłka powinny zmięknąć).Źródło: Świat kobiety