Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dla wielbicieli wątróbki :)
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
Wątróbkę oczyszczamy i usuwamy błonki. Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem (tak aby ją przykryło), odstawiamy na godzinkę. Cebulę kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, wątróbkę odsączamy na sitku i obtaczamy w mące. Smażymy partiami, krótko z obu stron i przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę stale mieszając aż zrobi się miękka. Po kilku minutach dodajemy do wątróbki. Zalewamy całość bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy (pod przykryciem) przez 10 - 15.
Na koniec doprawiamy całość według własnego smaku. Ja najbardziej lubię taką wątróbkę z chlebem wcinać, ale jeśli chcemy ją podać na obiad to proponuję gotowane ziemniaczki, albo kaszę a jako dodatek surówkę z kiszonej kapusty z marchewką.