Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dla wielbicieli wątróbki :)
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3851
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 993
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 574
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3851
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 993
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 574
Składniki
Wątróbkę oczyszczamy i usuwamy błonki. Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem (tak aby ją przykryło), odstawiamy na godzinkę. Cebulę kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, wątróbkę odsączamy na sitku i obtaczamy w mące. Smażymy partiami, krótko z obu stron i przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę stale mieszając aż zrobi się miękka. Po kilku minutach dodajemy do wątróbki. Zalewamy całość bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy (pod przykryciem) przez 10 - 15.
Na koniec doprawiamy całość według własnego smaku. Ja najbardziej lubię taką wątróbkę z chlebem wcinać, ale jeśli chcemy ją podać na obiad to proponuję gotowane ziemniaczki, albo kaszę a jako dodatek surówkę z kiszonej kapusty z marchewką.