Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym zestawie produktów potrawę ze zwykłej wątróbki mogę nazwać bez obawy rarytasem dla podniebienia, zachęcam do spróbowania :)
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12289
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1549
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12289
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1549
Składniki
Wątróbkę opłukać, oczyścić z tłuszczy i widocznych żyłek, obsuszyć w ręczniku papierowym. Obtoczyć lekko w mące i smażyć na gorącym oleju pod przykryciem aby za bardzo nie pryskało, jak już z jednej strony wątróbka jest zrumieniona odstawić z płomienia na bok aby się uspokoiła, potem spokojnie zdjąć pokrywę, odwrócić wątróbkę, dodać 1 pokrojoną , posolić, przykryć i znowu wstawić na palnik, jak zacznie skwierczeć to po 2 minutach można zdjąć pokrywę, już nie będzie tak pryskać, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć aby cebula doszła. Wyjąć zawartość do jakiegoś naczynia, na tym samym tłuszczu przesmażyć do zeszklenia pozostałą cebulę, dodać jabłka, pieczarki i pomidory z puszki, chwilę dusić, połączyć z wątróbką , doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. Gotowe do pałaszowania, można zajadać z pieczywem, ale też świetnie pasują do wcześniej ugotowanych ziemniaków czy ryżu, surówka już zbyteczna.