Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka w sosie ziołowym

Wątróbka w sosie ziołowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2201

Dodano:

Odsłon: 669

Wątróbkę często jadłam jako dziecko – w wersji smażonej i z cebulą. Nie powiem, żebym za nią przepadała. Teraz jako osoba dorosła robię ją bardzo często, zwłaszcza że sposobów podania może być mnóstwo. Moje danie jest bardzo smaczne, z dużą ilością warzyw i ziół, dzięki czemu potrawa jest bardzo smakowita :)

Składniki

  • Wątróbka - drobiowa - 1 kg
  • Mąka - do panierowania
  • Cebula - 2 szt.
  • Pieczarki - 1 kg
  • Czerwona papryka - 1 szt. (mała)
  • Żółta papryka - 1 szt. (mała)
  • Zielona papryka - 1 szt. (mała)
  • Pomidory z puszki - 2 szt.
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Zioła prowansalskie - 2 płaskie łyżki
  • Olej - do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wątróbkę myjemy, kroimy na kawałki, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Cebulę, papryki kroimy w kostkę, a pieczarki na wieksze kawałki. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy pieczarki i paprykę i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory z puszki, wsypujemy zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy podsmażoną wątróbkę i dusimy jeszcze ok. 5-10 minut. Jeśli trzeba ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub gotowanymi ziemniakami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń