Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od długiego czasu nie robiłam wieprzowej wątróbki, zamieniając ja na drobiową. Nowy pomysł na jej podanie do obiadu.
Nóż i deska do krojenia, patelnia, miseczka, salaterka, szpatułka, łyżka, łyżeczka
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 458
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1152
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5867
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1153
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1231
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 458
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1152
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5867
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1153
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1231
Składniki
Przygotowujemy salsę przez pokrojenie w kostkę obranej cebuli, umytego pomidora oraz mango. Siekamy kolendrę lub pietruszkę oraz miętę i doprawiamy sokiem z cytryny.
Wątróbkę można umoczyć w mleku przez kilka minut,a następnie wyżyłować (jeśli to robimy). Można stłuc delikatnie młotkiem kuchennym. Albo kroimy na drobne kawałki albo zostawiamy większe. Ja żyłuję wątrobę, więc jest ona dość "zmęczona" na tłuczenie dodatkowe. Obtaczamy w mące o odkładamy na bok.
Na rozgrzany olej wrzucamy wątróbkę i smażymy na dużym ogniu szybko, ale, aby nie przypalić najpierw na jednej stronie.
Przewracamy wątróbkę ma drugą stronę i smażymy kilka minut, by nie przypalić.
Pierwszą turę zdejmujemy do naczynia i smażymy następną.
W tym czasie kroimy cebulę, którą smażymy po zdjęciu drugiej tury wątróbki obsmażonej z obu stron.
Kiedy cebula zacznie się rumienić, wrzucamy wątróbkę z miski.
Rozkładamy ja równomiernie i dodajemy około 50-70 ml wody. Zagotowujemy na szybkim ogniu. Dusimy pod przykryciem nie dłużej niż 5 minut od momentu zagotowania. Na koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.
W tym czasie kroimy ser Brie.
Uduszoną wątróbkę układamy na talerzu na środku, na nią kładziemy plasterki sera.
Na plasterki sera kładziemy salsę mango. Podajemy z pieczywem lub kaszą , albo z ziemniakami.
Ser roztopi się i doda więcej smaku wątróbce.