Wątróbka to danie, które ma swoich zdeklarowanych wielbicieli i przeciwników. Niechęć do podrobów najczęściej wynika z faktu, że nie każdy wie, jak je smacznie przyrządzić. Ktokolwiek trafi raz na niezbyt świeżą lub nieumiejętnie przygotowaną wątróbkę, może naprawdę zniechęcić się do niej na resztę życia. Wielbiciele to zwykle ci, którzy mieli szczęście zjeść doskonale usmażoną wołową wątróbkę z cebulką – miękką, soczystą i aromatyczną
Wątróbka z cebulką
Składniki
- 600-700 g wątroby wołowej
- 500 ml mleka
- około 25 g mąki pszennej
- 3 średniej wielkości cebule
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól, pieprz (do smaku)
- olej rzepakowy lub słonecznikowy (do smażenia)
Składniki
- 600-700 g wątroby wołowej
- 500 ml mleka
- około 25 g mąki pszennej
- 3 średniej wielkości cebule
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól, pieprz (do smaku)
- olej rzepakowy lub słonecznikowy (do smażenia)

Etapy przygotowania
Umyj wątrobę i dokładnie oczyść ją z błonek. Pokrój na mniejsze kawałki i włóż na około godzinę do miski wypełnionej mlekiem. Dzięki temu wątróbka nie będzie miała goryczki i zyska delikatny smak.
W międzyczasie obierz i pokrój cebulę (w piórka lub krążki), a następnie zeszklij ją i zrumień na oleju (na średniej mocy palnika) z dodatkiem ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru trzcinowego
Odsącz kawałki wątroby z mleka i obtocz je w mące. Usmaż na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju. Smaż przez około 1-2 minuty z każdej ze stron. Posól wątróbkę dopiero pod koniec smażenia – w przeciwnym razie będzie zbyt twarda.
Dodaj wątróbkę do gorącej cebuli. Dopraw do smaku pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i zamieszaj. Wątróbkę z cebulką serwuj na ciepło. Świetnie komponuje się z nią śliwkowy chutney. Poza tym do wątróbki możesz podać np. ziemniaczane purée, kaszę gryczaną lub zjeść ją po prostu z kawałkiem chleba. Danie uzupełnij lekką sałatką warzywną.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 600-700 g wątroby wołowej
- 500 ml mleka
- około 25 g mąki pszennej
- 3 średniej wielkości cebule
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól, pieprz (do smaku)
- olej rzepakowy lub słonecznikowy (do smażenia)
Umyj wątrobę i dokładnie oczyść ją z błonek. Pokrój na mniejsze kawałki i włóż na około godzinę do miski wypełnionej mlekiem. Dzięki temu wątróbka nie będzie miała goryczki i zyska delikatny smak.
W międzyczasie obierz i pokrój cebulę (w piórka lub krążki), a następnie zeszklij ją i zrumień na oleju (na średniej mocy palnika) z dodatkiem ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru trzcinowego
Odsącz kawałki wątroby z mleka i obtocz je w mące. Usmaż na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju. Smaż przez około 1-2 minuty z każdej ze stron. Posól wątróbkę dopiero pod koniec smażenia – w przeciwnym razie będzie zbyt twarda.
Dodaj wątróbkę do gorącej cebuli. Dopraw do smaku pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i zamieszaj. Wątróbkę z cebulką serwuj na ciepło. Świetnie komponuje się z nią śliwkowy chutney. Poza tym do wątróbki możesz podać np. ziemniaczane purée, kaszę gryczaną lub zjeść ją po prostu z kawałkiem chleba. Danie uzupełnij lekką sałatką warzywną.