Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teraz kiedy półki w sklepach uginają się od świeżych warzyw, a wśród nich są bakłażany, to warto przygotować z nich jakieś smaczne danie. Moja propozycja, to bakłażan faszerowany wątróbką. Danie smaczne i pożywne.
Wątróbkę oczyścić z błonek, umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Delikatnie oprószyć mąką pszenną. Na patelni, na oleju rzepakowym usmażyć wątróbkę. Już usmażoną posolić i posypać pieprzem młotkowanym z kolendrą oraz majerankiem.
Umyte, osuszone bakłażany przekroić wzdłuż. Wydrążyć miąższ ze środka, zrobić łódeczki. Miąższ drobno pokroić.
Na patelni, na oleju rzepakowym smażyć cebule pokrojone w drobne piórka.
Dodać pokrojoną część bakłażana i obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę jabłko. Dusić kilka minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Można dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody. Posolić do smaku i dodać pieprz młotkowany z kolendrą oraz majeranek. Następnie dodać usmażoną wątróbkę i jeszcze dusić kilka minut.
Delikatnie pomieszać.
Wydrążone części bakłażanów umieścić w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć solą.
Wątróbką z cebulką i jabłkiem napełnić wydrążone bakłażany.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
Zdjąć przykrywkę i bakłażany posypać startym żółtym serem. Zapiekać jeszcze 8-10 min. Gotowe danie posypać natką pietruszki.
Smacznego.
Tradycyjna wątróbka - nie potrzeba do niej żadnych wyszukanych dodatków.
Odsłon: 2192
Żeberka marynowane w keczupie i przyprawach pieczone na cebuli i jabłkach - s...
Odsłon: 1222
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 80
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 87
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 46
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 506
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 80
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 87
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 46
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 506
Składniki
Wątróbkę oczyścić z błonek, umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Delikatnie oprószyć mąką pszenną. Na patelni, na oleju rzepakowym usmażyć wątróbkę. Już usmażoną posolić i posypać pieprzem młotkowanym z kolendrą oraz majerankiem. Umyte, osuszone bakłażany przekroić wzdłuż. Wydrążyć miąższ ze środka, zrobić łódeczki. Miąższ drobno pokroić. Na patelni, na oleju rzepakowym smażyć cebule pokrojone w drobne piórka. Dodać pokrojoną część bakłażana i obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę jabłko. Dusić kilka minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Można dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody. Posolić do smaku i dodać pieprz młotkowany z kolendrą oraz majeranek. Następnie dodać usmażoną wątróbkę i jeszcze dusić kilka minut. Delikatnie pomieszać. Wydrążone części bakłażanów umieścić w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć solą. Wątróbką z cebulką i jabłkiem napełnić wydrążone bakłażany. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Zdjąć przykrywkę i bakłażany posypać startym żółtym serem. Zapiekać jeszcze 8-10 min. Gotowe danie posypać natką pietruszki. Smacznego.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Polędwiczki grillowane w ziołach i surówka
Dania główne
Zapiekanka Rozmaitości
Dania główne
Zapiekanka gospodarska
Dania główne
Ćwiartki kurczaka duszone z dodatkiem młodej kapusty
Polędwiczki grillowane w ziołach i surówka
Polędwica wieprzowa w wiosenno-letnich ziołach: lubczyk, natka pietruszki, ba...
Odsłon: 47
Zapiekanka Rozmaitości
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 92