Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teraz kiedy półki w sklepach uginają się od świeżych warzyw, a wśród nich są bakłażany, to warto przygotować z nich jakieś smaczne danie. Moja propozycja, to bakłażan faszerowany wątróbką. Danie smaczne i pożywne.
Składniki
Wątróbkę oczyścić z błonek, umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Delikatnie oprószyć mąką pszenną. Na patelni, na oleju rzepakowym usmażyć wątróbkę. Już usmażoną posolić i posypać pieprzem młotkowanym z kolendrą oraz majerankiem. Umyte, osuszone bakłażany przekroić wzdłuż. Wydrążyć miąższ ze środka, zrobić łódeczki. Miąższ drobno pokroić. Na patelni, na oleju rzepakowym smażyć cebule pokrojone w drobne piórka. Dodać pokrojoną część bakłażana i obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę jabłko. Dusić kilka minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Można dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody. Posolić do smaku i dodać pieprz młotkowany z kolendrą oraz majeranek. Następnie dodać usmażoną wątróbkę i jeszcze dusić kilka minut. Delikatnie pomieszać. Wydrążone części bakłażanów umieścić w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć solą. Wątróbką z cebulką i jabłkiem napełnić wydrążone bakłażany. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Zdjąć przykrywkę i bakłażany posypać startym żółtym serem. Zapiekać jeszcze 8-10 min. Gotowe danie posypać natką pietruszki. Smacznego.