Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka panierowana klasycznie w połączeniu z jabłkami karmelizowanymi w cydrze.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 959
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 845
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 480
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 959
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 845
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 480
Składniki
Wątróbki oczyściłem z błon i żółci, opłukałem, osuszyłem i pokroiłem na plastry. Kroić należy ukośnie tak, aby plastry miały jak największą powierzchnię. 2 Rozłożyłem pokrojone wątróbki na talerzu, lekko posoliłem i oprószyłem mąką z obu stron. Następnie włożyłem do roztrzepanego jajka i panierowałem w tartej bułce. Na patelni rozgrzałem dobrze gęsi smalec, smażyłem panierowane wątróbki na dużym ogniu z obu stron. (Wewnątrz powinny być różowe.) Wyjąłem z tłuszczu i trzymałem w cieple. Cukier wsypałem na patelnię. Gdy się roztopił, wrzuciłem jabłka pokrojone w ósemki ( w skorce ). Wymieszałem, aby pokryły się karmelem. Podlałem cydrem. Odparowałem. Podałem ze świeżym tymiankiem.