Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka z gęsi owsianej w cydrze

Wątróbka z gęsi owsianej w cydrze

Autor:

Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 16465

Dodano:

Odsłon: 6141

Wątróbka panierowana klasycznie w połączeniu z jabłkami karmelizowanymi w cydrze.

Składniki

  • 600 g gęsich wątróbek
  • 150 g smalcu gęsiego
  • 150 g bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml cydru wytrawnego
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wątróbki oczyściłem z błon i żółci, opłukałem, osuszyłem i pokroiłem na plastry. Kroić należy ukośnie tak, aby plastry miały jak największą powierzchnię.
    2
    Rozłożyłem pokrojone wątróbki na talerzu, lekko posoliłem i oprószyłem mąką z obu stron. Następnie włożyłem do roztrzepanego jajka i panierowałem w tartej bułce.

    Na patelni rozgrzałem dobrze gęsi smalec, smażyłem panierowane wątróbki na dużym ogniu z obu stron. (Wewnątrz powinny być różowe.) Wyjąłem z tłuszczu i trzymałem w cieple.

    Cukier wsypałem na patelnię. Gdy się roztopił, wrzuciłem jabłka pokrojone w ósemki ( w skorce ). Wymieszałem, aby pokryły się karmelem. Podlałem cydrem. Odparowałem.

    Podałem ze świeżym tymiankiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń