Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może się wydawać, że wątróbka z jabłkami to wykwintne, pracochłonne danie. Prawdą jest tylko to pierwsze! Jeśli masz więcej czasu, namocz wątróbkę w mleku, co wpłynie korzystnie na jej walory, ale możesz pominąć ten krok i przygotować obiad w mniej niż pół godziny.
To pyszny sos na zimno, idealny do jajek, wędlin czy kanapek. Robi się go bły...
Odsłon: 332
To pyszny sos na zimno, idealny do jajek, wędlin czy kanapek. Robi się go bły...
Odsłon: 332
Składniki
Starannie oczyść wątróbkę (z żyłek, błonek, tłuszczu). Większe kawałki pokrój tak, by wszystkie były podobnej wielkości. Jeśli masz więcej czasu, namocz wątróbkę w mleku (najlepiej pozostaw ją tak na całą noc) – dzięki temu będzie delikatniejsza, a i pozbędziesz się ewentualnej goryczki. Do mleka możesz włożyć zioła, które dodadzą wątróbce aromatu, np. pokruszony listek laurowy albo gałązkę rozmarynu.
Obierz i pokrój w piórka cebule. Rozgrzej na patelni (na palniku o średniej mocy) trochę oleju. Zeszklij na nim cebulę.
Gdy cebula będzie się smażyć, umyj jabłka, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Połówki jabłek pokrój na ósemki (lub mniejsze kawałki). Dołóż je do patelni z cebulą. Dodaj majeranek i smaż przez kilka minut – aż kawałki jabłek nieco zmiękną.
Odcedzoną wątróbkę umieść w misce i zalej wrzątkiem. Po chwili odlej go z miski. Dzięki temu zabiegowi unikniesz pryskania tłuszczu i „strzelania” wątróbki w czasie smażenia. Osusz wątróbkę ręcznikiem papierowym i obtocz w mące. Obsmaż na oddzielnej patelni na niewielkiej ilości oleju – 2-3 minuty, tylko tyle, by wątróbka zarumieniła się po każdej ze stron.
Połącz wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Wlej na patelnię wino. Smaż przez kilka minut, aż ilość wina się nieco zredukuje, a na patelni powstanie gęsty sos. Pod koniec dopraw wątróbkę solą i pieprzem. Podawaj np. z ziemniaczanym purée.