Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka z nadzieniem z boczku

Wątróbka z nadzieniem z boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 786

Dodano:

Odsłon: 107

Wątróbka podawana jest na wiele sposobów. Ja proponuję pieczoną wątróbkę nadziewaną wędzonym boczkiem. Pycha.

Składniki

  • 600 g wątróbki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g boczku wędzonego surowego
  • duża cebula cukrowa
  • łyżeczka majeranku
  • pieprz czarny młotkowany z kolendrą
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • gałązka rozmarynu
  • jabłka
  • sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wątróbka z nadzieniem z boczku

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojony w kosteczkę boczek wędzony. Smażyć na bardzo małym ogniu.
    Cebulę pokroić w kostkę i dodać do boczku. Wystudzić.
    Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrobić kieszeń. W salaterce wymieszać boczek z cebulą z jajkiem, majerankiem, pieprzem i bułką tartą.
    Nadziać wątróbkę, a otwór zapiąć wykałaczką.
    Naczynie żaroodporne posmarować olejem i ułożyć wątróbkę też delikatnie posmarowaną olejem.
    Dodać jabłka, rozmaryn. Przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 45-60 min.
    Po wyjęciu z piekarnika wątróbkę posolić.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń