Wątróbka nie jest zbyt lubianym produktem, a szkoda. Odpowiednio przyrządzona jest pełna smaku i wyrazistości, a nie można zapominać, że jest także bardzo zdrowa. Ta wątróbka z wiśniami kryje w sobie całą gamę smaków – od kwaskowatości wiśni przez ostrość chili na lekkiej goryczce wątróbki. Karmelizowany cukier daje nawet nutkę słodyczy. To wszystko razem sprawi, że wątróbka będzie postrzegana w twoim domu zupełnie inaczej.
Wątróbka z wiśniami
Składniki
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki
- pół łyżeczki soli
- 100 g bułki tartej
- pół pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
Sos wiśniowy:
- 250 g wiśni świeżych lub mrożonych
- 1 szalotka
- 40 ml octu
- 40 ml wody
- 2 szczypty chili
- pół łyżeczki tymianku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Składniki
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki
- pół łyżeczki soli
- 100 g bułki tartej
- pół pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
Sos wiśniowy:
- 250 g wiśni świeżych lub mrożonych
- 1 szalotka
- 40 ml octu
- 40 ml wody
- 2 szczypty chili
- pół łyżeczki tymianku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli

Etapy przygotowania
Wątróbkę umyj i osusz. Wytnij białe błonki i naczynka. Skrop ją olejem i oprósz wszystkimi przyprawami, z wyłączeniem soli. Obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Na koniec oprósz wątróbkę solą i przełóż na talerz do odpoczęcia.
Przygotuj sos. Świeże wiśnie wydryluj. Mrożone rozmroź i pozbądź się nadmiaru wody.
W garnuszku podgrzej oliwę i podsmaż szalotkę pokrojoną w drobną kostkę wraz z chili. Trzymaj na ogniu przez 2-3 minuty. Następnie posyp zawartość rondelka cukrem i mieszaj przez kolejne 1-2 minuty. Dodaj wiśnie i tymianek.
Sos zalej wodą i octem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Całość powinna dość mocno zgęstnieć. Posól do smaku. Wątróbkę w wiśniach podawaj na ciepło jako dwa osobne elementy lub połączone ze sobą w ulubionych proporcjach.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Cukinia
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Rozmaryn
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 43

Kurczaka w parmezanie kojarzysz głównie z panierką i dodatkiem ziemniaków? Cz...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Makaron
- Spaghetti
- Penne
- Warzywa
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 37
Ostatnio komentowane przepisy

Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Cukinia
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Rozmaryn
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 43

Kurczaka w parmezanie kojarzysz głównie z panierką i dodatkiem ziemniaków? Cz...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Makaron
- Spaghetti
- Penne
- Warzywa
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 37



Składniki
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki
- pół łyżeczki soli
- 100 g bułki tartej
- pół pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
- 250 g wiśni świeżych lub mrożonych
- 1 szalotka
- 40 ml octu
- 40 ml wody
- 2 szczypty chili
- pół łyżeczki tymianku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Wątróbkę umyj i osusz. Wytnij białe błonki i naczynka. Skrop ją olejem i oprósz wszystkimi przyprawami, z wyłączeniem soli. Obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Na koniec oprósz wątróbkę solą i przełóż na talerz do odpoczęcia.
Przygotuj sos. Świeże wiśnie wydryluj. Mrożone rozmroź i pozbądź się nadmiaru wody.
W garnuszku podgrzej oliwę i podsmaż szalotkę pokrojoną w drobną kostkę wraz z chili. Trzymaj na ogniu przez 2-3 minuty. Następnie posyp zawartość rondelka cukrem i mieszaj przez kolejne 1-2 minuty. Dodaj wiśnie i tymianek.
Sos zalej wodą i octem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Całość powinna dość mocno zgęstnieć. Posól do smaku. Wątróbkę w wiśniach podawaj na ciepło jako dwa osobne elementy lub połączone ze sobą w ulubionych proporcjach.
SMAKOWITE JEDZONKO.;)