Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka nie jest zbyt lubianym produktem, a szkoda. Odpowiednio przyrządzona jest pełna smaku i wyrazistości, a nie można zapominać, że jest także bardzo zdrowa. Ta wątróbka z wiśniami kryje w sobie całą gamę smaków – od kwaskowatości wiśni przez ostrość chili na lekkiej goryczce wątróbki. Karmelizowany cukier daje nawet nutkę słodyczy. To wszystko razem sprawi, że wątróbka będzie postrzegana w twoim domu zupełnie inaczej.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 5
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 5
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Składniki
Wątróbkę umyj i osusz. Wytnij białe błonki i naczynka. Skrop ją olejem i oprósz wszystkimi przyprawami, z wyłączeniem soli. Obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Na koniec oprósz wątróbkę solą i przełóż na talerz do odpoczęcia.
Przygotuj sos. Świeże wiśnie wydryluj. Mrożone rozmroź i pozbądź się nadmiaru wody.
W garnuszku podgrzej oliwę i podsmaż szalotkę pokrojoną w drobną kostkę wraz z chili. Trzymaj na ogniu przez 2-3 minuty. Następnie posyp zawartość rondelka cukrem i mieszaj przez kolejne 1-2 minuty. Dodaj wiśnie i tymianek.
Sos zalej wodą i octem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Całość powinna dość mocno zgęstnieć. Posól do smaku. Wątróbkę w wiśniach podawaj na ciepło jako dwa osobne elementy lub połączone ze sobą w ulubionych proporcjach.