Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbki indycze w winie i szałwii

Wątróbki indycze w winie i szałwii

Autor:

Przepisów i artykułów: 653 Ocena: 13023

Dodano:

Odsłon: 166

Kolejny genialny włoski przepis na wątróbkę. Dodatki idealnie się komponują.

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wątróbki indycze w winie i szałwii

Przygotowanie

  1. Wątróbkę umyłam , osuszyłam, posoliłam i popieprzyłam i obtoczyłam w mące. Wątróbka indycza nie jest gruba i nie trzeba jej kroić. Można użyć plastrów wątroby cielęcej lub jagnięcej.

    Wątróbkę usmażyłam dosyć krótko. Tak aby po przekrojeniu wątróbka nie była surowa , sok może być jeszcze różowy. Zdjęłam ją z patelni.

  2. Na patelni zrobiłam tak zwane sofrito- czyli bazę włoskiego sosu:

    Lekko podsmażyłam pokrojona w piórka cebulę. Dodałam rozgnieciony i poszatkowany czosnek i pokrojonego selera. Potem dodałam sos pomidorowy. Można użyć obranych , pokrojonych pomidorów.

    Gdy całość się podsmażyła dodałam wino i szałwię, posmażyłam około 10 minut i doprawiłam sos solą i pieprzem.

  3. Na talerz dałam sos, wątróbkę i jeszcze polałam ją sosem.
    Wątróbka jest mięciutka i świetnie komponuje się z kwaskowatym sosem.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń