Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny genialny włoski przepis na wątróbkę. Dodatki idealnie się komponują.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 298
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4248
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1853
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3603
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30192
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 298
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4248
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1853
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3603
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30192
Składniki
Wątróbkę umyłam , osuszyłam, posoliłam i popieprzyłam i obtoczyłam w mące. Wątróbka indycza nie jest gruba i nie trzeba jej kroić. Można użyć plastrów wątroby cielęcej lub jagnięcej. Wątróbkę usmażyłam dosyć krótko. Tak aby po przekrojeniu wątróbka nie była surowa , sok może być jeszcze różowy. Zdjęłam ją z patelni.
Na patelni zrobiłam tak zwane sofrito- czyli bazę włoskiego sosu: Lekko podsmażyłam pokrojona w piórka cebulę. Dodałam rozgnieciony i poszatkowany czosnek i pokrojonego selera. Potem dodałam sos pomidorowy. Można użyć obranych , pokrojonych pomidorów. Gdy całość się podsmażyła dodałam wino i szałwię, posmażyłam około 10 minut i doprawiłam sos solą i pieprzem.
Na talerz dałam sos, wątróbkę i jeszcze polałam ją sosem. Wątróbka jest mięciutka i świetnie komponuje się z kwaskowatym sosem.
Smacznego :)