Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny genialny włoski przepis na wątróbkę. Dodatki idealnie się komponują.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5714
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 104
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 637
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5714
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 104
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 637
Składniki
Wątróbkę umyłam , osuszyłam, posoliłam i popieprzyłam i obtoczyłam w mące. Wątróbka indycza nie jest gruba i nie trzeba jej kroić. Można użyć plastrów wątroby cielęcej lub jagnięcej. Wątróbkę usmażyłam dosyć krótko. Tak aby po przekrojeniu wątróbka nie była surowa , sok może być jeszcze różowy. Zdjęłam ją z patelni.
Na patelni zrobiłam tak zwane sofrito- czyli bazę włoskiego sosu: Lekko podsmażyłam pokrojona w piórka cebulę. Dodałam rozgnieciony i poszatkowany czosnek i pokrojonego selera. Potem dodałam sos pomidorowy. Można użyć obranych , pokrojonych pomidorów. Gdy całość się podsmażyła dodałam wino i szałwię, posmażyłam około 10 minut i doprawiłam sos solą i pieprzem.
Na talerz dałam sos, wątróbkę i jeszcze polałam ją sosem. Wątróbka jest mięciutka i świetnie komponuje się z kwaskowatym sosem.
Smacznego :)