Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 771 Ocena: 15919
Dodano: 25.05.2020
Odsłon: 189
1-2 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Wątróbkę umyłam , osuszyłam, posoliłam i popieprzyłam i obtoczyłam w mące. Wątróbka indycza nie jest gruba i nie trzeba jej kroić. Można użyć plastrów wątroby cielęcej lub jagnięcej.
Wątróbkę usmażyłam dosyć krótko. Tak aby po przekrojeniu wątróbka nie była surowa , sok może być jeszcze różowy. Zdjęłam ją z patelni.
Na patelni zrobiłam tak zwane sofrito- czyli bazę włoskiego sosu:
Lekko podsmażyłam pokrojona w piórka cebulę. Dodałam rozgnieciony i poszatkowany czosnek i pokrojonego selera. Potem dodałam sos pomidorowy. Można użyć obranych , pokrojonych pomidorów.
Gdy całość się podsmażyła dodałam wino i szałwię, posmażyłam około 10 minut i doprawiłam sos solą i pieprzem.
Na talerz dałam sos, wątróbkę i jeszcze polałam ją sosem.
Wątróbka jest mięciutka i świetnie komponuje się z kwaskowatym sosem.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (14)

ErJot 23 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
W takim wydaniu wątróbki jeszcze nie jadłam ale prezentuje się kusząco:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 18 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam podroby,przepis genialny:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

ElMar 27 maja 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszny obiadek:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 27 maja 2020Zgłoś do usunięcia
Brzmi bardzo zachecajaco.0 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 26 maja 2020Zgłoś do usunięcia
Em,fajny pomysł.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 26 maja 2020Zgłoś do usunięcia
Fajny przepis! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 25 maja 2020Zgłoś do usunięcia
Smaczny obiadek. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 25 maja 2020Zgłoś do usunięcia
Bardzo aromatyczny sos, dla mnie super :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz