Do góry

Dania główne Przepis na:

Wczesnojesienny eintopf

Wczesnojesienny eintopf

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4351

Dodano:

Odsłon: 4534

Nastąpił niespodziewany koniec lata, że zacytuję klasyka. W każdym razie za oknem plucha a u mnie w kuchni już jesień. Na taką pogodę proponuję eintopf - jednogarnkowe, pożywne danie. Jeszcze nie tak solidne, jak zimowe, ale już jesienne.

Składniki

  • pół kurczaka - została mi jeszcze połówka wiejskiego
  • warzywa do bulionu (zobacz inne moje przepisy lub na moim blogu)
  • 4 - 5 średnich ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • kalarepa
  • kilka różyczek brokuła
  • łyżka masła i łyżka oliwy
  • sół, pieprz, trochę słodkiej papryki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obierz mięso z kurczaka. Pokrój w dość duże kawałki, posyp pieprzem i słodką papryką, wymieszaj dokładnie i odstaw.



    Kości, skóry, skrzydełko i inne pozostałości z obranego kurczaka zalej zimną wodą i zagotuj. Pogotuj ok. 10 minut i dodaj warzywa, po ok. 45 - 50 minutach przyprawy. Gotuj na małym ogniu minimum 1,5 - 2 godziny.

  2. W garnku rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki i kalarepę. Podsmażaj chwilę, aż zaczną przyczepiać się do dna.

  3. Przecedź rosół i zalej nim warzywa.

    Zamarynowanego wcześniej kurczaka podsmaż na oliwie na złoty kolor i wrzuć do zupy.
    Dorzuć brokuł podzielony na różyczki.

  4. Gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Posyp obficie natką pietruszki i podawaj.
    Dla głodomorów może być z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ANNETTI 02 września 2013 Jak dla mnie to danie jest zbyt tłuste ,nie wiem jak się odżywiacie ale taki tłuszcz to bomba ,robicie badania na cholesterol ,dne moczanową i tym podobne? Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń