Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpoczynasz swoją przygodę z wegańską dietą? A może robisz kolację dla przyjaciół wegan? Przekonaj się, że gotowanie bez produktów odzwierzęcych wcale nie jest trudne! Dowodem na to jest wegańska tarta z tofu.
Forma na tartę 35x11 cm
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1205
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2851
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78290
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 363
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1205
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2851
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78290
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 363
Składniki
Połącz wszystkie składniki na ciasto. Wymieszaj na jednolitą masę. Gdy będzie gotowa, wyłóż nią nasmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką (może być również orkiszowa) formę na tartę o wymiarach 35x11 cm – wylep dno i boki. Ponakłuwaj ciasto widelcem, by nie wybrzuszyło się w czasie pieczenia. Wstaw na 15 minut do zamrażarki lub na pół godziny do chłodziarki.
Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 15 minut.
Obierz cukinię i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól i odłóż na kilkanaście minut. Odcedź nadmiar soku.
Pokrój w kosteczkę cebulę. Podsmaż na oleju. Gdy zmięknie, dodaj cukinię. Smaż przez kilka minut.
Tofu, suszone pomidory, czosnek, płatki drożdżowe, musztardę, sok z cytryny i zioła zblenduj na gładką masę. Wymieszaj z warzywami z patelni. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Przełóż masę na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C Piecz przez około 40 minut. ⠀