Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i zdrowa wersja gołabków
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95919
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1909
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5730
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5729
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95919
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1909
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5730
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5729
Składniki
Zapraszam do zobaczenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować takie gołąbki.
Ważne jest aby wybrać ładną kapustę o jednolitej strukturze. Należy ją naciąć delikatnie w okolicach głąba. Nalewamy do garnka wodę i zanurzamy w niej kapustę. Teraz musimy obgotować kapustę tak aby liście same odchodziły. Za każdym razem nacinamy je w okolicach głąba. Sparzone liście odkładamy na bok.
Ryż przygotowujemy w następujący sposób: Płuczemy 3-4 razy. Następnie nalewamy wodę i wszystko solimy. Stosunek wody do ryżu to powinno być około 110-120% na rzecz wody. Garnek przykrywamy. Zagotowujemy wszystko aż zawrze i zmniejszamy temperaturę do najniższej i tak zostawiamy na 12 minut.
Pieczarki i cebulę kroimy drobno i smażymy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Aby zrobić farsz mieszamy ryż z pieczarkami i cebulą. Dodajemy majeranku roztartego w dłoniach i ewentualnie dosalamy i dodajemy pieprzu.
Liście kapusty faszerujemy i zawijamy (jak to łatwo zrobić pokazałem na filmie). Wszystko układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Zapiekamy w piecu przez 90 minut.
Sos: Pomidory kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Wyciskamy 3 ząbki czosnku i lekko je rumienimy. Dodajemy pomidory i smażymy aż zmięknę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko blendujemy a następnie przecieramy na sitku.
Gołąbki podajemy ciepłe polane sosem pomidorowym. Życzę smacznego!