Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezależnie od tego, czy przygotowujecie carbonarę klasyczną, czy w wersji bezmięsnej, ważne jest, aby nie dopuścić do ścięcia się jajek. Nikt przecież nie lubi jajecznicy z makaronem. Jeśli zrobicie wszystko zgodnie z opisem przygotowania, gwarantujemy, że otrzymacie idealnie kremowy sos.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7018
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7018
Składniki
Pieczarki pokrój w plastry.
Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło wraz z oliwą i zeszklij cebulę, gdy zacznie mięknąć, dodaj czosnek. Następnie dorzuć pieczarki i smaż do zarumienienia.
Jajka wbij do naczynia i energicznie roztrzep widelcem.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź z wody (jeśli użyłeś sitka, z powrotem przełóż makaron do garnka) i dodaj masę jajeczną. Całość dokładnie i szybko wymieszaj.
Gdy makaron całkowicie pokryje się masą jajeczną, dodaj podsmażone wraz z cebulą i czosnkiem pieczarki.
Gotową carbonarę przełóż na talerze i posyp starym na tarce serem oraz świeżo zmielonym pieprzem.