Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak naprawdę, to oryginalny węgierski gulasz różni się od znanej w Polsce pod tą nazwą potrawy. Węgierski oryginał to gęsta, zawiesista, pikantna zupa składająca się z mięsa, ziemniaków, papryki i pomidorów. I nie stanowi dodatku do kaszy czy ziemniaków, ale jest potrawą samą w sobie. Jednym słowem - węgierski eintopf.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 11217
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 723
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 438
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13337
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 11217
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 723
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 438
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13337
Składniki
Mięso - obydwa gatunki - umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej smalec i zeszklij na nim cebulę. Wrzuć pokrojoną wołowinę i obsmaż ze wszystkich stron, na dość dużym ogniu, aż się ładnie zrumieni.
Obsmażone mięso zdejmij z ognia, wsyp słodką paprykę i szybko i dokładnie wymieszaj. Postaw z powrotem na, tym razem już małym, ogniu.
Dodaj do wołowiny pokrojoną w paski paprykę. Przemieszaj, podsmaż ok. 10 minut. Dodaj obrane ze skóry pomidory i pomidory z puszki z zalewą. Przykryj i duś na małym ogniu ok. godziny.
Wieprzowinę pokrojoną w kostkę obsmaż na smalcu, zalej szklanką bulionu i duś na małym ogniu do miękkości.
Wołowinę przełóż do większego garnka, dodaj wieprzowinę, pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozgnieciony, posiekany czosnek, majeranek, kminek oraz makaron zacierki. Dodaj posiekaną ostrą paprykę. Zalej bulionem, tak, aby zupa nie była za rzadka. Duś jeszcze minimum 20 - 25 minut. Podawaj z bagietką i czerwonym winem.