Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy węgierski bogracz - przepis krok po kroku Węgierski gulasz po zakarpacku, znany również jako bogracz. Ten przepis jest jednak inny niż ten, który prawdopodobnie znacie - będzie to tradycyjny gulasz, jaki przygotowuje się na zakarpaciu. Ja zazwyczaj dodaję do gulaszu m.in. ogórki kiszone, pieczarki, kukurydzę - obok mięsa jednak, w tym daniu królują przede wszystkim ziemniaki i spora ilość boczku. Danie jest przez to bardzo treściwe i sycące...no i nie dla tych, co na diecie ;) Tradycyjnie, gulasz ten gotuje się na żebrach wołowych. Ponieważ nie udało mi się takowych znaleźć, potrawę przygotowałam na zwyczajnym wołowym mięsie gulaszowym. Zapoznajcie się z przepisem, korzystajcie i oczywiście ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam! K.K.
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 16
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2112
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 194
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1185
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 16
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2112
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 194
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1185
Składniki
Boczek i cebulę kroję w kostkę, marchew kroję w talarki (można również zetrzeć na tarce do jarzyn).
W garnku rozgrzewam niewielką ilość oliwy, dodaję pokrojony boczek i podsmażam na złoto. Następnie dorzucam pokrojoną cebulę oraz chilli i chwilę razem smażę, dodaję marchew i po 2-3 minutach wędzoną czerwoną paprykę - chwilę podsmażam, aż papryka uwolni swój aromat (nie może ściemnieć).
Następnie do garnka wkładam mięso, obrane ząbki czosnku (czosnek możecie lekko zgnieść płaską stroną noża, uwolni się wówczas więcej aromatu), oprószam całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem . Dolewam wodę, ale tylko tyle, aby przykryła mięso, zagotowuję i duszę na niewielkim ogniu przez około 1 i 1/2 godziny
Obrane i umyte ziemniaki kroję w średnią kostkę, paprykę (najlepiej bez skórki ) w paseczki, zieleninę siekam.
Na 30 minut przed końcem duszenia mięsa dodaję sól do smaku (w tym momencie można również dodać inne ulubione zioła i przyprawy).
Kiedy mięso będzie już prawie gotowe, dodaję ziemniaki, paprykę, krojone pomidory bez skórki wraz z zalewą, ewentualnie kiszone ogórki i powoli gotuję- do momentu, aż wszystkie składniki będą gotowe . Pod sam koniec dosypujemy połowę posiekanej zieleniny (pozostałą dekorujemy danie na talerzach). Prawdziwy węgierski bogracz gotowy! Smacznego :)