Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy węgierski bogracz - przepis krok po kroku Węgierski gulasz po zakarpacku, znany również jako bogracz. Ten przepis jest jednak inny niż ten, który prawdopodobnie znacie - będzie to tradycyjny gulasz, jaki przygotowuje się na zakarpaciu. Ja zazwyczaj dodaję do gulaszu m.in. ogórki kiszone, pieczarki, kukurydzę - obok mięsa jednak, w tym daniu królują przede wszystkim ziemniaki i spora ilość boczku. Danie jest przez to bardzo treściwe i sycące...no i nie dla tych, co na diecie ;) Tradycyjnie, gulasz ten gotuje się na żebrach wołowych. Ponieważ nie udało mi się takowych znaleźć, potrawę przygotowałam na zwyczajnym wołowym mięsie gulaszowym. Zapoznajcie się z przepisem, korzystajcie i oczywiście ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam! K.K.
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10410
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 3381
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 971
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7887
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 220
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 195
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10410
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 3381
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 971
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7887
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 220
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 195
Składniki
Boczek i cebulę kroję w kostkę, marchew kroję w talarki (można również zetrzeć na tarce do jarzyn).
W garnku rozgrzewam niewielką ilość oliwy, dodaję pokrojony boczek i podsmażam na złoto. Następnie dorzucam pokrojoną cebulę oraz chilli i chwilę razem smażę, dodaję marchew i po 2-3 minutach wędzoną czerwoną paprykę - chwilę podsmażam, aż papryka uwolni swój aromat (nie może ściemnieć).
Następnie do garnka wkładam mięso, obrane ząbki czosnku (czosnek możecie lekko zgnieść płaską stroną noża, uwolni się wówczas więcej aromatu), oprószam całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem . Dolewam wodę, ale tylko tyle, aby przykryła mięso, zagotowuję i duszę na niewielkim ogniu przez około 1 i 1/2 godziny
Obrane i umyte ziemniaki kroję w średnią kostkę, paprykę (najlepiej bez skórki ) w paseczki, zieleninę siekam.
Na 30 minut przed końcem duszenia mięsa dodaję sól do smaku (w tym momencie można również dodać inne ulubione zioła i przyprawy).
Kiedy mięso będzie już prawie gotowe, dodaję ziemniaki, paprykę, krojone pomidory bez skórki wraz z zalewą, ewentualnie kiszone ogórki i powoli gotuję- do momentu, aż wszystkie składniki będą gotowe . Pod sam koniec dosypujemy połowę posiekanej zieleniny (pozostałą dekorujemy danie na talerzach). Prawdziwy węgierski bogracz gotowy! Smacznego :)