Do góry

Dania główne Przepis na:

Węgierskie leczo.

Węgierskie leczo.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26226

Dodano:

Odsłon: 4991

Sezon warzywny w pełni, więc pora na zrobienie leczo w węgierskim smaku. Leczo podane z kaszą gryczaną lub ryżem.

Składniki

  • papryka 1 szt. czerwona
  • papryka 1 szt. żółta
  • papryka 1 szt. zielona
  • papryczka chili 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • pomidory 5-6 szt.
  • pieczarki 20 dag
  • kiełbasa wędzona 15 dag.
  • mięso mielone 30 dag
  • czosnek 2 zęby
  • jajko kurze 1 szt.
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielski 4 szt.
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • sól do smaku
  • tłuszcz do podsmażenia papryki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Węgierskie leczo.

Przygotowanie

  1. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w kostkę, małe pieczarki kroimy na połówki. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz ziołowy, czosnek i jajko, dobrze wyrabiamy. Z mięsa mielonego, przyprawionego robimy małe pulpeciki (kulki).

  2. Na patelni z tłuszczem podsmażamy kostki kiełbasy, po kilku minutach dodajemy pulpeciki. Smażymy około 20 minut.

  3. Usmażone przekładamy łyżką cedzakową do garnka.

  4. Na patelnię wkładamy pieczarki pokrojone w ćwiartki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Pieczarki najlepsze są małe. Smażymy kilkanaście minut.

  5. Wszystkie podsmażone składniki przekładamy do garnka.

  6. Na patelni podsmażymy pokrojone papryki. Podsmażamy je około 20 minut.

  7. Papryki podsmażone dodajemy do garnka, dodajemy przyprawy i pokrojone pomidory.

  8. Dusimy około pół godziny.

  9. Gotowe leczo podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną, lub po prostu z chlebem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń