Do góry

Dania główne Przepis na:

weneckie ragù z kaczki

weneckie ragù z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 375 Ocena: 3008

Dodano:

Odsłon: 204

Mięso z kaczki duszone w bogatym, aromatycznym sosie na bazie wytrawnego czerwonego wina. Przepyszne.....

Składniki

  • udka z kaczki - 4 szt
  • cebula - 1 duża
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • czerwone wytrawne wino - 250 ml
  • krojone pomidory - 2 puszki po 400 g
  • rozmaryn - 2 gałązki
  • liście laurowe - 3 szt
  • cynamon - kawałek kory
  • tarty parmezan - 40 g
  • orzeszki pinii - 2 łyżki
  • mleko - 50 ml
  • sól, pieprz
  • makaron paccheri (lub inny gruby) - 600 g
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
weneckie ragù z kaczki

Przygotowanie

  1. Na rozgrzaną dużą patelnię położyć udka, skórą do dołu. Przyrumienić ze wszystkich stron, przełożyć na talerz, odstawić.

  2. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć razem do zeszklenia cebuli.

  3. Udka włożyć z powrotem na patelnię, wlać wino, dodać krojone pomidory, zioła i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

  4. Gdy mięso jest miękkie, udka wyciągnąć z sosu, usunąć kości. Mięso rozdrobnić widelcem, przełożyć do sosu. Wlać mleko i gotować na najmniejszym ogniu przez kolejne 10-15 minut.

  5. W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić, zachowując nieco wody z gotowania. Makaron dodać do ragù, wymieszać.

  6. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Porcje ragù z makaronem przełożyć na talerze, posypać tartym parmezanem i orzeszkami pinii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń