Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z kaczki duszone w bogatym, aromatycznym sosie na bazie wytrawnego czerwonego wina. Przepyszne.....
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2419
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3387
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1452
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2172
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2419
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3387
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1452
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2172
Składniki
Na rozgrzaną dużą patelnię położyć udka, skórą do dołu. Przyrumienić ze wszystkich stron, przełożyć na talerz, odstawić.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć razem do zeszklenia cebuli.
Udka włożyć z powrotem na patelnię, wlać wino, dodać krojone pomidory, zioła i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Gdy mięso jest miękkie, udka wyciągnąć z sosu, usunąć kości. Mięso rozdrobnić widelcem, przełożyć do sosu. Wlać mleko i gotować na najmniejszym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić, zachowując nieco wody z gotowania. Makaron dodać do ragù, wymieszać.
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Porcje ragù z makaronem przełożyć na talerze, posypać tartym parmezanem i orzeszkami pinii.