Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia indyjska zawitała do naszej kuchni. Kiedyś jadłam coś w restauracji indyjskiej i nawet dość mi to smakowało, tak więc gdy w gazetach znalazłam przepisy na dania indyjskie postanowiłam je wypróbować. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bardzo aromatycznymi przyprawami, a wśród nich dominują: cynamon, imbir, kmin rzymski, papryka chili, kolendra, kurkuma, goździki, limonka. Użyłam większości z nich tworząc pastę Vindaloo. Danie jest bardzo ostre, więc jeśli mają je jeść dzieci, albo nie za bardzo odpowiada nam ostra kuchnia, proponuję zmniejszyć ilość chili, zarówno tego w postaci proszku jak i papryczek. Można dodawać ostre przyprawy stopniowo, aż potrawa będzie taka pod względem ostrości, jaka nam odpowiada. A tak w ogóle to danie smakowite, z wyraźnie orientalnym smakiem i aromatem. Czasami w naszej kuchni też należy coś odmienić, choćby z ciekawości, jak się jada gdzie indziej. Niedługo opublikuję przepis na ryż po indyjsku! Idealnie pasuje do wieprzowiny w tym wydaniu!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Składniki
Przygotowujemy pastę vindaloo : imbir ścieramy na tarce o małych oczkach, ziarna gorczycy i kolendry ugniatamy w moździerzu. Wszystkie składniki pasty łączymy i mieszamy na jednolitą pastę
Cebulę drobno kroimy. Na głębokiej patelni typu wok rozgrzewamy ok 3 łyżki oleju i wrzucamy na niego cebulę, delikatnie solimy i smażymy do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę wszystko razem smażymy. Następnie do cebuli dodajemy mięso pokrojone w średniej wielkości kostkę. Smażymy przez kilka minut, aż odparuje z niego płyn i mięso nieco się zrumieni
Następnie do mięsa dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy i podlewamy niewielką ilością wody ( ok 0,5 szklanki ). Wszystko mieszamy i doprawiamy drobno pokrojonymi papryczkami chili oraz pastą vindaloo. Dodajemy sól , mieszamy i dusimy do miękkości mięsa czyli ok 1 godzinę na wolnym ogniu ( karkówka w miarę szybko robi się miękka ) sprawdzając od czasu do czasu czy potrawa nie robi się zbyt gęsta i nie przywiera do dna. W razie potrzeby podlewamy wodą. Od czasu do czasu należy ją zamieszać
Podajemy z pokrojoną w cząstki limonką i ryżem ugotowanym na sypko. Ja podałam do wieprzowiny ryż po indyjsku. Przepis niedługo!!