Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wieprzowina z grzybami i rozmarynem"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 286
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 92
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 131
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 286
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 92
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 131
Składniki
Cebulę obierz. W głębokim garnku podgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij. Grzyby rozmroź. Następnie pokrój i dodaj do garnka z cebulą i mięsem (patrz poniżej). Wlej 1/3 szklanki wody, przykryj pokrywką i duś powoli do miękkości. Jeśli zajdzie taka potrzeba, podczas duszenia możesz dolać trochę wody.
Na patelni stop masło, wsyp mąkę i stale mieszając, przygotuj jasną zasmażkę. Miękkie mięso wyjmij z garnka, ostudź i zdejmij sznurek. Pokrój w plastry. Sos grzybowy zagęść wcześniej przygotowaną zasmażką i dobrze rozmieszaj. Kiedy nie będzie grudek, wlej śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość zagotuj. Danie podawaj z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami.
mięsa
Wieprzowinę dokładnie umyj i oczyść z błonek. Ostrym nożem w różnych miejscach natnij otwory i włóż do nich obrane ząbki czosnku.
Mięso natrzyj solą i odstaw do lodówki. Po tym czasie rozłóż na wierzchu gałązki rozmarynu i mocno zwiąż sznurkiem. Dopraw pieprzem.
Do garnka ze smażoną cebulką włóż mięso. Obsmaż je z każdej strony, aż ładnie się zarumieni. Wlej trochę wody i przykryj.Źródło: Na żywo