Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w wykonaniu, pyszne danie rodem z północnych Chin.
Składniki
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w słupki o grubości ok. 0,5 cm. Dymkę pokroić w 2 cm kawałki. 2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszać z solą, dodać do mięsa, starannie wymieszać. W miseczce lub kubku wymieszać resztę mąki kukurydzianej, wodę, sos sojowy i sherry (lub wódkę). W woku lub na patelni mocno rozgrzać oliwę, dodać mięso, smażyć, mieszając, aż zmieni kolor. Wlać zawartość miseczki, cały czas mieszać. Kiedy sos zacznie "bąbelkować", zdjąć z ognia, wymieszać ze szczypiorem. pokropić olejem sezamowym, jeszcze raz wymieszać.
Podawać od razu na gorąco z dodatkiem ryżu i ulubioną surówką (najlepiej z kapusty pekińskiej).