Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w wykonaniu, pyszne danie rodem z północnych Chin.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9864
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9864
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Składniki
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w słupki o grubości ok. 0,5 cm. Dymkę pokroić w 2 cm kawałki. 2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszać z solą, dodać do mięsa, starannie wymieszać. W miseczce lub kubku wymieszać resztę mąki kukurydzianej, wodę, sos sojowy i sherry (lub wódkę). W woku lub na patelni mocno rozgrzać oliwę, dodać mięso, smażyć, mieszając, aż zmieni kolor. Wlać zawartość miseczki, cały czas mieszać. Kiedy sos zacznie "bąbelkować", zdjąć z ognia, wymieszać ze szczypiorem. pokropić olejem sezamowym, jeszcze raz wymieszać.
Podawać od razu na gorąco z dodatkiem ryżu i ulubioną surówką (najlepiej z kapusty pekińskiej).