Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, delikatne i pełne smaku placki.
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18975
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2004
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18975
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2004
Składniki
Warzywa obieramy, marchew, pietruszkę i kalarepę, ścieramy na dużych oczkach, a ziemniaki i czosnek jak zawsze na miał, mieszamy dodajemy sól, pierz, drobno pokrojony koperek i szczypiorek, mąkę i jajka, dokładnie mieszamy. Żeby usunąć nadmiar wody, masę wylewam na drobne sito. Rozgrzewam olej na patelni i zaczynam smażenie. Upieczone placki wykładam na papierowe ręczniki, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podaje z zimną maślanką.
Lepiej robić małe placuszki, wtedy lepiej się przewraca na drugą stronę.