Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Więcej na profilu.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2341
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4434
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1406
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 373
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2341
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4434
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1406
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 373
Składniki
Cebulę pokroić w paski, seler naciowy opłukać i pokroić w plasterki, suszone pomidory osączyć i posiekać. Olej rozgrzać na średnim ogniu na patelni, przez 3 minuty dusić cebulę i seler, aż paski cebuli się lekko zeszklą. Dodać mielone mięso i zrumienić, stale mieszając. Dołożyć koncentrat pomidorowy, suszone pomidory, oregano, wlać ocet winny i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować i podgrzewać pod przykryciem przez 20 min. W razie potrzeby ponownie doprawić. Plastry bakłażana ułożyć na sicie, posypać solą i zostawić na 45 minut. Potem spłukać zimną wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Około 4 łyżki oliwy rozgrzać na patelni. Podsmażyć plastry bakłażana z każdej strony na złoto przez około 4 minuty. Wyjąć z patelni i osączyć na ręczniku papierowym. W osolonej wodzie ugotować al dente makaron z 1 łyżką oliwy z oliwek ( 10-13 minut). Odlać wodę i z powrotem umieścić w garnku. Przykryć i trzymać w cieple. W rondlu roztopić masło i rozprowadzić mąkę, podgrzewać 1 minutę. Stopniowo wlewać mleko, potem rama creamfine i bulion, cały czas mieszając. Doprawić muszkatem, solą i pieprzem. Zagotować i podgrzewać przez 5 minut. Dodać 50 g tartego parmezanu i zdjąć z ognia. Połowę sosu wylać na makaron i zamieszać. Resztę sosu zostawić na potem. Natłuścić formę dla zapiekanek, umieścić w niej połowę makaronu i połowę sosu mięsnego. Przykryć sos warstwą bakłażanów. Powtarzać te czynności i układać kolejne warstwy. Ostatnią warstwą powinny być bakłażany. Na końcu polać wszystko resztą sosu serowego. Posypać parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C na 25 minut. Wierzch powinien się zrumienić. Podawać na gorąco z różnymi sałatami.