Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosty gulasz na bazie cebuli, marchewki i selera, czyli tradycyjnego włoskiego soffritto
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1359
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1828
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 336
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 633
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1359
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1828
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 336
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 633
Składniki
cebulę obieramy i drobno siekamy, seler również kroimy w drobną kostkę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
do rondla o grubym dnie wlewamy oliwę, dodajemy warzywa i na wolnym ogniu dusimy ok 15-20 min od czasu do do czasu mieszając, jak już odparuje nadmiar płynu, a warzywa zmiękną nasze soffritto będzie gotowe
wołowinę (użyłem ligawy) kroimy w kostkę i dodajemy do usmażonych warzyw, smażymy jeszcze kilka minut, aż mięso zmieni kolor
teraz do gulaszu dodajemy wino , zwiększamy ogień i czekamy, aż większość płynu odparuje
do potrawy dodajemy tymianek, sól i pieprz, zalewamy wodą, tak aby delikatnie zakryła mięso, przykrywamy i dusimy 2 godziny, na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, no i gotowe, smacznego ;-)