Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Wolno pieczona-duszona wołowina!
  • Dania główne
  • Przepis na

Wolno pieczona-duszona wołowina!

20.01.2018 Odsłon: 2900
5.0 (14 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
Kanclerz
Kanclerz

Hit, przepyszne mięso, które rozpada się pod naciskiem widelca, a jednocześnie zachowuje pełną soczystość i smak! Sekretem jest bardzo długie pieczenie-duszenie w niskiej temperaturze: ale nie jest to problematyczne, bo piekarnik można zostawić na noc, nie trzeba pieczeni pilnować, obracać, nie ma żadnego ryzyka, że wysuszy się lub będzie twarda, niedogotowana. Cudowna!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169193

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 235

> 60 min >60 min
0
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10304

do 60 min 60 min
16
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2932

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2024

do 60 min 60 min
10
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z jagodami

Dania główne Pierogi z jagodami

W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Mleko
  • Pierogi

Odsłon: 775

> 60 min >60 min
18
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169193

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 235

> 60 min >60 min
0
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10304

do 60 min 60 min
16
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2932

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2024

do 60 min 60 min
10
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z jagodami

Dania główne Pierogi z jagodami

W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Mleko
  • Pierogi

Odsłon: 775

> 60 min >60 min
18
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Wolno pieczona-duszona wołowina!
Autor:
Kanclerz
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • Dwukilogramowy, ładny kawałek wołowiny
  • Dwie marchewki
  • Dwa kartoniki passaty pomidorowej
  • Wódka (ewentualnie wino słodkie - trzeba się liczyć z tym, że użyjemy go więcej i o wiele bardziej zmieni smak)
  • Trzy cebule
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, cukier, pieprz kolorowy, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi, czubryca zielona, jagody jałowca
  • Tłuszcz do smażenia, najlepiej masło - około pół kostki
Sposób przygotowania:
1

W misce mieszamy: dwa kartoniki passaty pomidorowej, czubatą łyżkę ziół prowansalskich, trzy płaskie łyżki papryki słodkiej, łyżeczkę dobrze roztartego w palcach czosnku niedźwiedziego, dwie starte marchewki, dziesięć lekko rozgniecionych jagód jałowca i płaską łyżkę czubrycy zielonej. Dobrze pieprzymy. Dolewamy do całości cztery kieliszki wódki (po dwa na kilogram mięsa) - nie ma co się martwić, ani odrobina alkoholu nie przeżyje ostatecznej obróbki termicznej, pieczeń spokojnie można podawać dzieciom. Jeśli używamy wina - dolewamy około pół butelki. Osobiście nie polecam wina, ponieważ dość mocno zmienia smak - w przeciwieństwie do wódki. UWAGA: Jeżeli mamy za dużo czasu, wkładamy umyte mięso do tak przygotowanej marynaty i odkładamy do lodówki na parę godzin. Może leżeć w niej nawet dwie doby bez ryzyka zepsucia. W takim wypadku mięso przed obsmażaniem wyjmujemy z marynaty i lekko oczyszczamy z niej tępą stroną noża.

2

Myjemy wołowinę. Jeżeli ma wyraźne niedoskonałości, lekko ją oczyszczamy. Tłuszczem nie należy się martwić - całkowicie wytopi się podczas obróbki, wręcz jest pożądany, nawilżając mięso od wewnątrz. Trzy cebule tniemy w piórka, posypujemy łyżeczką cukru i podsmażamy na maśle w brytfance na dużym ogniu. Gdy osiągniemy odpowiedni stopień podsmażenia, odsuwamy cebulę w jeden kąt brytfanny i wkładamy mięso. Musimy dobrze obsmażyć je ze wszystkich sześciu stron, wołowina musi być wszędzie dokładnie ścięta i przyrumieniona z wierzchu. Po obsmażeniu wyłączamy ogień, wylewamy na mięso naszą pomidorową marynatę, mieszając ją z podsmażoną cebulką. Jeżeli mikstura sięga niżej niż do 3/4 wysokości mięsa, podlewamy dodatkowo szklanką bądź dwiema wody lub (lepiej) bulionu.

3

Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni, wkładamy do niego przykrytą brytfankę i pieczemy (uwaga) co najmniej 6 godzin! Może być dowolnie więcej (nie ma ryzyka przesuszenia ani przypalenia), nie może być mniej. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, ani razu nie zaglądamy do wołowiny, zapominamy o jej istnieniu na następne godziny. Możemy pójść spać :)

4

Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmujemy wołowiny od razu. Dajemy jej jeszcze godzinę w studzącym się piekarniku. Dopiero wtedy wyciągamy ją, wyjmujemy z sosu, odstawiamy na bok na minimum piętnaście minut. W tym czasie zajmujemy się sosem: sprawdzamy, czy nie wymaga doprawienia pieprzem lub solą, zagęszczenia bądź zabielenia śmietaną. Jeżeli jest zbyt płynny, odparowujemy go na dużym ogniu do zredukowania.

5

Pieczeń kroimy w grube plastry ostrym nożem, pewnymi ruchami - jest bardzo miękka. Podajemy ją z dowolnymi dodatkami, polaną obficie sosem. Z surówek najlepiej pasują buraczki. Testujemy i JUŻ WIEMY, jak bardzo pieczeń odwdzięczyła nam się za cierpliwość wspaniałym smakiem i teksturą. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki