Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Wołowina po tajsku
  • Dania główne
  • Przepis na

Wołowina po tajsku

16.05.2025 Odsłon: 35307
5.0 (19 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Wołowina po tajsku to danie, które doskonale oddaje esencję kuchni azjatyckiej – pełne kontrastów, intensywne w smaku i błyskawiczne w przygotowaniu. Łączy w sobie ostrość papryczek chili, głębię sosu sojowego i rybnego, aromatyczną świeżość imbiru oraz czosnku, a wszystko to przełamane delikatną słodyczą cukru trzcinowego i nutą tajskiej bazylii. 

To danie świetnie sprawdzi się jako codzienna kolacja, jest to również idealny przepis na danie główne podczas spotkania z przyjaciółmi. Wołowina po tajlandzku może brzmieć egzotycznie, lecz składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy są łatwo dostępne. Wystarczy kilka przypraw i odrobina organizacji, by w zaledwie kilkanaście minut przenieść się do świata azjatyckich ulicznych stoisk i pachnących bazarów. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Wołowina po tajsku – przepis na danie kuchni azjatyckiej 

Wołowina po tajsku z warzywami to danie, które wymaga szybkiego działania, ale kluczem do sukcesu jest dobre przygotowanie składników przed smażeniem. Wszystko powinno być już pokrojone, przyprawione i gotowe do wrzucenia na rozgrzany wok lub patelnię, ponieważ smażenie odbywa się bardzo szybko i w wysokiej temperaturze. Dzięki temu ryż czy makaron z wołowiną po tajsku pozostaje soczyste, a smaki intensywnie się przenikają. 

Najważniejszy składnik to oczywiście wołowina. Mięso powinno być dobrze oczyszczone i pokrojone na cienkie plasterki w poprzek włókien – to sprawi, że po usmażeniu będzie miękkie i przyjemne w gryzieniu. Nie zostawiaj grubych kawałków, bo mogą być twarde i trudne do usmażenia równomiernie. Marynowanie wołowiny przez minimum godzinę to absolutna podstawa – nie tylko nadaje jej smaku, ale też pomaga zmiękczyć włókna mięsa. 

Wołowina po tajsku musi mieć też odpowiednie dodatki: imbir, czosnek i papryczki chili. Imbir najlepiej zetrzeć na drobnej tarce, by uwolnił swój sok i aromat, a czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Z chili możesz usunąć nasiona, jeśli zależy Ci na łagodniejszym smaku – w przeciwnym razie przygotuj się na wyraźną ostrość. Ilość papryczek warto dopasować do własnych upodobań. 

Do smażenia najlepiej nadaje się wok lub patelnia z grubym dnem, rozgrzana do wysokiej temperatury. Nie wkładaj całego mięsa naraz, zwłaszcza jeśli robisz większą porcję – smaż partiami, żeby mięso się obsmażyło, a nie zaczęło dusić we własnym soku. Po krótkim obsmażeniu dodajesz marynatę i bulion – nie za dużo, bo danie ma być aromatyczne, a nie pływać w sosie. Wystarczy kilka minut duszenia, by składniki się połączyły, a mięso osiągnęło odpowiednią miękkość. Na koniec nie zapomnij o dodaniu ziół. 

Jak wybrać mięso i pozostałe składniki do kuchni po tajsku? 

W kuchni tajskiej kluczowe znaczenie ma świeżość składników oraz ich intensywny aromat. Wybierając mięso, najlepiej sięgnąć po delikatne i szybko smażące się części – w przypadku wołowiny będzie to polędwica, antrykot lub rostbef. Mięso powinno być dobrej jakości, chude i bez nadmiaru błon. 

Ważne są również dodatki: świeży imbir, czosnek, papryczki chili i świeże zioła, takie jak tajska bazylia czy kolendra, to podstawa smaku. Nie powinno zabraknąć też orientalnych sosów – sojowego, rybnego, a czasem też ostrygowego, które nadają potrawom głębi i umami. Warto zwracać uwagę na ich jakość i skład – im mniej konserwantów, tym lepiej. 

Jak podawać wołowinę po tajsku? 

To danie najlepiej podawać od razu po przygotowaniu – gorącą, aromatyczną i pełną świeżych ziół. Doskonałym rozwiązaniem jest wołowina po tajsku na gorącym półmisku. To naczynie nie tylko utrzymuje wysoką temperaturę potrawy, ale także sprawia, że aromaty przypraw i ziół unoszą się tuż po podaniu, potęgując wrażenia smakowe. 

Taki półmisek można wcześniej rozgrzać w piekarniku lub na kuchence, a następnie szybko przełożyć na niego danie prosto z woka – mięso będzie delikatnie skwierczeć, zachwycając nie tylko smakiem, ale też formą podania. Taka wołowina po azjatycku powinna smakować wyjątkowo. 

Do tego dania idealnie pasuje ryż jaśminowy albo stir-fry z warzywami, które dobrze chłoną intensywny sos i dopełniają orientalny charakter potrawy. Dobrym wyborem jest też wołowina po tajsku z makaronem ryżowym, czyli pełne danie, które doskonale sprawdzi się w różnych okolicznościach. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Gabciak
Gabciak
Śniadania

Pasta z tuńczyka i kukurydzy

Śniadania Pasta z tuńczyka i kukurydzy

Smaczna pasta na kanapkę na śniadanie, kolacja

  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 433

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą siostry Anastazji

Ciasta Ciasto kruche ze śliwkami i bezą siostry Anastazji

Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...

  • Polska
  • Ciasta

Odsłon: 88727

> 60 min >60 min
168
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 3115

do 30 min 30 min
7
smaker
smaker
Dania główne

Placki z cukinii po turecku

Dania główne Placki z cukinii po turecku

Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...

  • Polska
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Placki

Odsłon: 11913

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Dania główne

Kotlety z piersi kurczaka siekane

Dania główne Kotlety z piersi kurczaka siekane

Kotlety z piersi kurczaka siekane dzięki dodatkowi warzyw są soczyste i pełne...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 44966

do 30 min 30 min
49
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1944

do 60 min 60 min
23
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Gabciak
Gabciak
Śniadania

Pasta z tuńczyka i kukurydzy

Śniadania Pasta z tuńczyka i kukurydzy

Smaczna pasta na kanapkę na śniadanie, kolacja

  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 433

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą siostry Anastazji

Ciasta Ciasto kruche ze śliwkami i bezą siostry Anastazji

Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...

  • Polska
  • Ciasta

Odsłon: 88727

> 60 min >60 min
168
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 3115

do 30 min 30 min
7
smaker
smaker
Dania główne

Placki z cukinii po turecku

Dania główne Placki z cukinii po turecku

Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...

  • Polska
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Placki

Odsłon: 11913

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Dania główne

Kotlety z piersi kurczaka siekane

Dania główne Kotlety z piersi kurczaka siekane

Kotlety z piersi kurczaka siekane dzięki dodatkowi warzyw są soczyste i pełne...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 44966

do 30 min 30 min
49
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1944

do 60 min 60 min
23
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Wołowina po tajsku
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 2-3 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego ( do smażenia)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (mielonej)
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 100 ml bulionu mięsnego
  • garść świeżej, tajskiej bazylii
  • sól, pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
1

Połącz w misce sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, starty na tarce o drobnych oczkach korzeń imbiru, drobno posiekane ząbki czosnku, mieloną paprykę i cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszaj.

2

Oczyść mięso i pokrój na dość cienkie plasterki. Włóż do marynaty i odstaw na godzinę.

3

Pokrój papryczki chili na mniejsze kawałki. Możesz zachować gniazda nasienne. Ostrość potrawy wyregulujesz ilością papryk i nasionek.

4

Rozgrzej wok (ewentualnie – patelnię z grubym dnem) na palniku o dużej mocy i wlej do niego niewielką ilość oleju. Obsmaż krótko oczyszczoną z marynaty wołowinę wraz z papryczkami chili.

5

Dodaj do wołowiny marynatę. Całość zalej bulionem mięsnym. Duś przez kilka minut. Pod koniec dodaj posiekane listki bazylii (odłóż kilka do dekoracji). Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki