Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli cenisz azjatycką kuchnię za ostre, aromatyczne przyprawy, wołowina po tajsku to danie w sam raz dla ciebie. Kruche mięso w pikantnej marynacie świetnie smakuje z azjatyckim makaronem lub ryżem. Nie ma jednak przeciwwskazań, by połączyć je z np. frytkami.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Połącz w misce sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, starty na tarce o drobnych oczkach korzeń imbiru, drobno posiekane ząbki czosnku, mieloną paprykę i cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszaj.
Oczyść mięso i pokrój na dość cienkie plasterki. Włóż do marynaty i odstaw na godzinę.
Pokrój papryczki chili na mniejsze kawałki. Możesz zachować gniazda nasienne. Ostrość potrawy wyregulujesz ilością papryk i nasionek.
Rozgrzej wok (ewentualnie – patelnię z grubym dnem) na palniku o dużej mocy i wlej do niego niewielką ilość oleju. Obsmaż krótko oczyszczoną z marynaty wołowinę wraz z papryczkami chili.
Dodaj do wołowiny marynatę. Całość zalej bulionem mięsnym. Duś przez kilka minut. Pod koniec dodaj posiekane listki bazylii (odłóż kilka do dekoracji). Dopraw do smaku solą i pieprzem.